Η Φενέρ πήρε εύκολα το πρώτο της Ευρωπαϊκό για τον απλούστατο λόγο πως από τα πλέι οφ και έπειτα ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. ‘Ομως ιστορία έγραψε και ο Ολυμπιακός, με τον όγδοο τελικό της ιστορίας του.

Oxi δεν αδικούμε την πορεία του Ολυμπιακού, ούτως ει άλλως οι ”ερυθρόλευκοι” παρέμειναν στην ελίτ της Ευρώπης. Καμιά ομάδα δεν έχει πετύχει αυτά που έχουν πετύχει οι Πειραιώτες (τα τελευταία έξι χρόνια, έχει δυο τρόπαια και δυο τελικούς). Απλά στο χθεσινό τελικό είχε να αντιμετωπίσει εκτός την Φενέρ, και ένα δαιμονισμένο κοινό (σ.σ απορίας άξιον πως βρέθηκαν 15.000 Τούρκοι οπαδοί στο Σαρίν Ερντεμ Οντομ και οι υπόλοιποι είχαν πάρει μονό τα νόμιμα).

Η ομάδα του Ζέλικο (9ο τρόπαιο με 5η διαφορετική ομάδα), ορμώμενη από την απίστευτη της άμυνα εξουδετέρωσε από το παρκέ τα περισσότερα κλειδιά του Ολυμπιακού στον τελικό. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν …αγωνίστηκε στον τελικό βλέποντας κάθε του προσπάθεια να βρίσκει «τοίχο» , ο Γιώργος Πρίντεζης βγήκε εκτός ρυθμού και έτσι έμεινε ο Μιλουτίνοφ και ο Μπίρτς να σκοράρουν, αλλά από παίκτες όπως ο Καναδός δεν χάνεις. Αυτό είναι νόμος.
Ο Ζοτς, που συνεχίζει να χτίζει το μονοπάτι που δύσκολα θα ακολουθήσει άλλος προπονητής, έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο με μικρό ροτέισον με τον Γιούντο να είναι το απόλυτο κλειδί σε όλους τους τομείς, τον Μπογκντάνοβιτς «δολοφόνο» που παίζει και άμυνα όμως. Επίσης, αν ψάξουμε για τον παίκτη που έδωσε το κάτι παραπάνω σε όλα τα κρίσιμα για τους Τούρκους αυτός δίχως αμφιβολία ήταν ο Κάλινιτς. Ο Σέρβος ήταν αυτός που κανείς δεν περίμενε όταν ξεκινούσε η χρονιά, ωστόσο, αποδείχθηκε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Σε κάθε περίπτωση η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε το αβαντάζ της έδρας της και δίκαια έφτασε στην πρώτη κούπα της. Από την άλλη ο Ολυμπιακός παρέμεινε στα τρία χάνοντας δεύτερο τελικό σε τρία χρόνια με πανομοιότυπο τρόπο και διαφορά.

Εν κατακλείδι όμως, ο Ολυμπιακός έχει κάνει πραγματικά μεγάλες πορείες το 2015 και το 2017 στην Ευρωλίγκα και σε κάθε περίπτωση όμως του αξίζουν συγχαρητήρια για το ταξίδι. Τέλος, ότι και αν κάνουν οι Τούρκοι ποτέ δεν θα γίνουν μπασκετική δυναστεία, γιατί απλά είναι Τούρκοι και δεν έχουν καμία ουσιαστική σύνδεση με το άθλημα.