Από το Σάββατο το πρωί ξεκινά ένα δύσκολο διήμερο για τους Αθηναίους και ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΛ.ΑΣ.

Αν δεν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία, τότε απλά ξεχάστε το κέντρο την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή επικρατεί πυρετός στα επιτελεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την Κυριακή, αλλά και άλλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αν και τα μέτρα της αστυνομίας θα οριστικοποιηθούν αύριο, μετά τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών, έχει καταρτιστεί το γενικό πλάνο.

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία είναι πολλά και τα μέτωπα θα είναι ακόμη περισσότερα. Εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές προκαλούν πονοκέφαλο στις αρχές.

Για το λόγο αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αναρχικών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του υπό κατάληψη κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για την Αστυνομία είναι και το ντέρμπι Ολυμπιακού- ΑΕΚ που θα γίνει στις 19.30 το απόγευμα της Κυριακής στο Φάληρο, για το οποίο έχουν επίσης προγραμματιστεί αυστηρά μέτρα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν οριακά, μετά τα μέτρα για το συλλαλητήριο.

Αυστηρά μέτρα έχουν αποφασιστεί όμως και για το Σάββατο το απόγευμα, καθώς έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο των Ιμίων. Η μία, με αντιφασιστικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί από διάφορες συλλογικότητες στη Ρηγίλλης, στις 18.00, με σκοπό να μην μπορέσει η Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση στο μνημείο, η οποία όμως θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στην λεωφόρο Μεσογείων.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στη Ρηγίλλης έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης έχει πει για δική της πορεία, χωρίς να αναφέρει προορισμό. Οι δύο συγκεντρώσεις θα παρακολουθούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Για την εφαρμογή των μέτρων, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ, ενώ θα ενισχυθεί και με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο. Λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.