Τρεις ταινίες, υποστηριζόμενες από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA, βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ των Κανών 2017.

Ανάμεσά τους και το «The Killing of a sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα). Η ταινία που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου χρηματοδοτήθηκε, στο αρχικό στάδιο της παραγωγής της, με ποσό ύψους 58.000 ευρώ και κατά το στάδιο της διανομής με άλλα 179.000 ευρώ.

Μια σάτιρα του κόσμου της τέχνης, η ταινία «The Square» (Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία) του Ρούμπεν Έστλουντ, έλαβε το μεγαλύτερο βραβείο, το «Χρυσό Φοίνικα». Είναι η ιστορία ενός πατέρα, αξιοσέβαστου για τις ανθρώπινες αξίες του και για την ποιότητα της δουλειάς του σε ένα σουηδικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, του οποίου οι αρχές κλονίζονται από βαθιά υπαρξιακή κρίση. Η ταινία αυτή έλαβε 47.000 ευρώ για τη διανομή της στην Ευρώπη.

Στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», η τρίτη ταινία που υποστηρίχθηκε από το MEDIA με τίτλο «Barbara», σε σκηνοθεσία Ματιέ Αμαλρίκ, έλαβε το βραβείο Καλύτερης Ποιητικής Αφήγησης.

Ο αντιπρόεδρος Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, δήλωσε: «Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στους νικητές. Πρόκειται για άλλη μια σπουδαία επιτυχία για την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και για το πρόγραμμα MEDIA. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υποστήριξη της κυκλοφορίας και της προώθησης ευρωπαϊκών ταινιών σε ολόκληρη την ήπειρό μας και για τη μέγιστη αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο»

Φέτος, η παραγωγή ή η διανομή συνολικά 20 ταινιών που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ των Κανών χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA. Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που ταινία υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA λαμβάνει το «Χρυσό Φοίνικα», βραβείο αναγνωρισμένου κύρους, μετά τις «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» το 2016 και «Ντίπαν» το 2015.