Χάσαμε το μπούσουλα με το ποιος είναι δεξιός και ποιος είναι αριστερός σήμερα στη Βουλή με το μέγεθος των απολαβών στο Υπερταμείο.

Μέσα σε ιδιαίτερα  τεταμένη ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, η ακρόαση του Προέδρου Γ.Διαμαντόπουλου και Διευθύνουσας Συμβούλου Ουρανίας Αικατερινάρη, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως τυπικά ονομάζεται ο οργανισμός.

Κατόπιν των πιέσεων ο κ.Διαμαντοπουλος είπε ότι η αμοιβή του είναι 75.000 το χρόνο μεικτά συν κάποιες αμοιβές από συμβούλια.

Την αμοιβή της αποκάλυψε και η διευθύνουσα σύμβουλος Ράνια Αικατερινάρη η οποία είναι 270.000 ευρώ το χρόνο μεικτά.

Αφορμή για την ένταση  μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με βουλευτές της; ΝΔ ήταν το ύψος των αποδοχών των προαναφερθέντων και η επιλογή του επικεφαλής του Οικονομικού επιτελείου να ανοίξει την πόρτα και να φύγει δίχως να εξηγήσει το λόγο, και ενώ του απευθυνόταν για κρίσιμα ζητήματα της εξελισσόμενης συζήτησης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κων. Χατζηδάκης.

Η δικαιολογία της εσπευσμένης  αποχώρησης ήταν το ραντεβού με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που δεν φαίνεται να τον έπεισε.

Όσο αφορά τις αμοιβές των δυο στελεχών αποτελούν πραγματική πρόκληση αλλά ο πραγματικός στόχος των βουλευτών της ΝΔ δεν ήταν να διαφανεί πως έχουν ενστάσεις επί της ουσίας ενός ζητήματος που ούτως ή άλλως, καθορίζεται ουσιαστικά από τους δανειστές. Αλλά, προκειμένου να διαφανεί ότι εκείνοι που σήμερα σιωπούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κάποτε ως αντιπολίτευση, κατήγγειλαν -με πρώτο τον κ. Αλ. Τσίπρα, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά- τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς για τις αμοιβές των στελεχών διοίκησης του ΤΧΣ.

Είναι ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ  συμπεριφέρεται  κατά το δοκούν και παρουσιάζεται ως ο Ιανός της πολιτικής. Για να πάρει την εξουσία χρησιμοποιεί άκρατο λαϊκισμό και από την ώρα που την απέκτησε συμβιβάζεται συνεχώς και «κρατήσαμε το μωρό και πέταξε το μπουγαδόνερο», όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τώρα αν «μπουγαδόνερο» εννοεί το σύνολο της κρατικής περιουσίας που ξεπουλά μέσω του Υπερταμείου, είναι σίγουρο πως η εκποίηση αυτή θα έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

 

 Χρυσά συμβόλαια

Για περισσότερο από 2 ώρες  οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν από τον πρόεδρο και την διευθύνουσα σύμβουλο του Υπερταμείου  να αποκαλύψουν στη Βουλή τις αμοιβές τους. Ο πρόεδρος  Γιώργος Διαμαντόπουλος παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα αρνιόταν πεισματικά  να αποκαλύψει την αμοιβή που εισπράττει ως πρόεδρος.

«Οι αμοιβές καθορίστηκαν από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης ο οποίος υπολόγισε το εύρος των απολαβών με βάση τα κρατούντα στην αγορά», ισχυριζόταν  ο κ.Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι η  αμοιβή του  είναι το 20% της αμοιβής που έπαιρνε στην εταιρεία ΚΡΑΦΤ.

Οι καυτοί διάλογοι

«Κατ’ ιδίαν θα σας πω το πόσα παίρνω», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Σταϊκούρα. «Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό να μην μας λέτε την αμοιβή σας ;»

«Αυτή είναι η απάντησή μου», επέμεινε ο κ.Δοαμαντόπουλος.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας: «Δεν είναι σωστή αυτή η  απάντηση».