Η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε στην Ολομέλεια μομφή προς τον Ηλία Κασιδιάρη για τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Την επιβολή ποινής περικοπής του 50% της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης στον χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, προτείνει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας στην Ολομέλεια για τις ύβρεις του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την απουσία του από τη συνεδρίαση όπου εξετάστηκαν οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί του.

Η επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε σήμερα για την περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος την κάλεσε να διερευνήσει την «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» και τη «ρητορική μίσους» του χρυσαυγίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κασιδιάρης είχε αποκαλέσει «παχύδερμο» τον υπουργό Εξωτερικών και είχε χαρακτηρίσει προδότες όσους βουλευτές επιδιώκουν λύση στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία. Ο Κασιδιάρης, όμως, όχι μόνο δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά απέστειλε και ένα προκλητικό υπόμνημα με το οποίο προβαίνει σε νέους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Ειδικότερα, αποκαλεί «θεσμικό χαρακτηρισμό» την φράση του «ανθελληνικά σκουπίδια» προς τους βουλευτές και χαρακτηρίζει «εγκάθετο» τον πρόεδρο της Βουλής.

Υπό αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια μομφή προς τον Κασιδιάρη και την επιβολή ποινής περικοπής του μισού της βουλευτικής αποζημίωσης του. Ειδικότερα, προτάθηκε ομόφωνα η περικοπή του ¼ της αποζημίωσης του Κασιδιάρη για τις ύβρεις προς τον Νίκο Κοτζιά και κατά πλειοψηφία (διαφοροποιήθηκε η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων) η περικοπή επιπλέον ¼ της αποζημίωσης για το υβριστικό υπόμνημα.

Στον απόηχο της συνεδρίασης κύκλοι του Προέδρου της Βουλής σχολίασαν λακωνικά τις υβριστικές αναφορές του Χρυσαυγίτη. «Ο Κασιδιάρης όσο μιλάει εκτίθεται» ανέφεραν οι συνεργάτες του Νίκου Βούτση.