Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του για τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα εξήρε την προσωπικότητα του Έλληνα αγωνιστή της δημοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

Είναι απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ο Μπελογιάννης και εκατοντάδες άλλοι «μπελογιάννηδες» οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα και εκτελέστηκαν όχι επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για την χώρα, αλλά μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης, μετά τα βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Εκτελέστηκε για να συνεχιστούν να κυβερνούν οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ο Μπελογιάννης, με το ήθος και την στάση του μπροστά στους στρατοδίκες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε ως ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε, υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που σημείωσε την αγωνιστική οντότητα του και το πρότυπο που δημιούργησε.

Υπογράμμισε τα εξής:

Ο Μπελογιάννης, άξιο τέκνο, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ήρθε με κομματική αποστολή στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ, για την ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ. Ακολούθησε η σύλληψή του, τα βασανιστήρια, η παλικαρίσια στάση του, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο, παρά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο.
 
Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ’ αυτό το κίνημα, σ’ αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι “Μπελογιάννηδες” να παλεύουν “χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκθείασε το ίχνος του Μπελογιάννη στην Ιστορία της χώρας και ευχαρίστησε όλους όσοι συντέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων:
Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη.
 
Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους αφήσαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας.
 
Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μην διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα.