Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με άξονες τις νέες και τους νέους της χώρας, τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στην εταιρία Apivita.

«Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να με δέσει κάποιος στο κατάρτι σαν τον Οδυσσέα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έρθει η αλλαγή χωρίς να αξιοποιήσουμε τη γνώση, τα ελληνικά πλεονεκτήματα, υπό αυτή την έννοια χρειάζεται να λειτουργήσουμε πολλές φορές με αυτού του είδους το πολυμήχανο της σκέψης», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για την εταιρεία τόνισε πως δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για τον οικονομικό κυκλο εργασιών της αλλά γιατί μεγαλούργησε στην αγορά με διαφορετική φιλοσοφία. «Η κερδοφορία δεν ήταν ο αυτοσκοπός, εξαιτίας της οποίας θα θυσιάσουμε τα πάντα» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την αναφορά του στην εταιρεία για να προσθέσει ότι η κερδοφορία ήταν συνέπεια μιας πολύχρονης δουλειάς που αφορά την ποιότητα του προϊόντος και τις σχέσεις εργασίας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε τη στρεβλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας η οποία στο παρελθόν κινήθηκε σε μια λογική που στο βωμό του κέρδους θυσίασε τις εργασιακές σχέσεις, και μετά στηρίχτηκε σε φούσκες χρηματιστηριακές και φούσκες δανειακές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της χώρας, τόνισε ότι μπορούμε να παράγουμε αλλά δεν επενδύσαμε σε αυτό στο παρελθόν. Ο Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε προσωπικά στους ιδρυτές της εταιρείας, Νίκη και Νίκο Κουτσιανά, οι οποίοι επένδυσαν στην καινοτομία πριν από 38 χρόνια και σήμερα έχουν συνεργασία με την ισπανική Puig. «Δεν ξέρω εάν θα γίνει (η Apivita) Μπαρτσελόνα αλλά η συνεργασία με την Puig σηματοδοτεί κάτι, ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κάνει πράγματα και σε διεθνές επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση σε άλλη νοοτροπία και να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το να επουλωσουμε τις πληγές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εταιρείες που σήμερα αποτελούν φωτεινή εξαίρεση να μετατραπούν σε κανόνα για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή. «Έτσι ώστε η μικρή Ελλάδα να πάψει να είναι μικρή».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στο παραγωγικό μοντέλο συστατικό στοιχείο θα είναι η σχέση εργαζομένου με την επιχείρηση, θα υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς, όπως επεσήμανε, «ο εργαζόμενος είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην παραγωγική διαδικασία για να πετύχει η επιχείρης».

«Ο αγροτικός τομέας επλήγη όχι από φυσικές καταστροφές αλλά από καταστροφικές πολιτικές, δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα ευεργετήματα της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα κατέληξε ειτε μονόπλευρα να ενισχύονται ορισμένα προϊόντα σε βάρος άλλων είτε η ενίσχυση της παραγωγής να σημαίνει τη μείωση της ποιότητας και προανήγγειλε την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την παραγωγή.

«Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της πατρίδας μας επιβάλλει, μια σειρά από προϊόντα στα οποία αντικειμενικά η χώρα μας υπερτερεί, γίνονται αντικείμενο ερευνων άλλων χωρών, ένας από τους τομείς είναι τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα οποία γίνονται ανάρπαστα» σημείωσε μεταξύ άλλων σε εκτενή του αναφορά για τα βότανα στην Ελλάδα.

Μάλιστα όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάσε ένα πλήρες πρόγραμμα για αυτά τα φυτά, ενώ ακολούθησε και η εξαγγελία από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση στρεμμάτων από τη ΔΕΗ που θα δοθούν σε παραγωγούς αρωματικών και θεραπευτικών φυτών. «Ευελπιστούμε συντομα να φτάσουμε τα εκατό χιλιάδες στρέμματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας, «το ένα είναι η ελληνική φύση και το άλλο είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας και θέλω να απευθυνθώ, καθώς απέναντί μου έχω κυρίως νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, και να πω ότι θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης» είπε ο Αλέξης Τσιπρας και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα παρέχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη, να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα».

«Για μας είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή, να δώσουμε πνοή σε αυτούς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση – με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτακη – του ελληνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας αλλά και στη δημιουργία του υπέρ ταμείου που ενισχύει τις καινοτόμες επιχειρήσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ.

«Θα περάσουμε βήμα προς βήμα στο νέο μοντέλο παραγωγής» είπε ο πρωθυπουργός και εκφράζοντας τη χαρά του και το ενδιαφέρον του για την εταιρεία Apivita πρόσθεσε: «Θέλω να ευχηθώ να Βρεθούν πολλοί συναγωνιστές σας στην ελληνική οικονομία». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θελουμε να μας αισθάνεστε συμμάχους και συνοδοιπόρους, έχουμε την πολιτική βούληση να συμπορευτούμε με τους νέους, επενδύουμε στο μέλλον με σχέδιο και όραμα, επενδύουμε στους νέους ανθρώπους στη νέα γενιά».