Για στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Επιμείναμε στο λεγόμενο «σχέδιο των συμπερασμάτων» να συμπεριληφθεί αναφορά για τις ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη που παραμένει δυσανάλογα ισχυρή, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Ακόμα υπογράμμισε  ότι ζήτησε την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως σημείωσε,  το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Γα τα Βαλκάνια, είπε ότι «στηρίζουμε την αναβάθμισή τους, ενώ μας ανησυχεί η άνοδος του εθνικισμού». «Η Ευρώπη θελει την ενσωμάτωση των χωρών αυτών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, «που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους». Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.