Το παιχνίδι των καθυστερήσεων της συμφωνίας, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

Η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει στη «φαγωμάρα» των Ευρωπαίων-ΔΝΤ, αλλά το ίδιο έργο το είδαμε με άλλους πρωταγωνιστές το 2015.

Οι Γερμανοί ακολουθούν την τακτική εξουθένωσης του αντιπάλου, ώστε να τον φέρουν σε απόγνωση. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί η συμπεριφορά του εκπροσώπου της Γιενς Βάιντμαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Κάθε φορά που συνεδριάζει με θέμα τον καθορισμό των ορίων του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης(ELA) προς την Ελλάδα, καταψηφίζει την μείωση του ορίου.

Έτσι δεν αφήνει να κτιστεί κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές και η οικονομία της χώρας μας λειτουργεί σαν ένα ακορντεόν που κλείνει και ανοίγει στα χέρια των Γερμανών. Δεν αντιτίθεται όμως σε αύξηση του ορίου μαζί με μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών, γιατί κάθε ευρώ που δανείζουν, επιστρέφει με πολλαπλό κέρδος.
Αυτή τη ανησυχία εξέφρασαν και οι Έλληνες τραπεζίτες στον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσαν πως μέχρι το τέλος Απριλίου η ρευστότητά τους είναι εξασφαλισμένη.
Μετά το Μάιο αλλάζουν τα δεδομένα και η ενεργοποίηση του ELA θα ξυπνήσει άσχημους εφιάλτες.
Αν φτάσουμε εκεί, η ποσοτική χαλάρωση απομακρύνεται κάτι που δεν επιθυμεί το Μαξίμου και για λόγους εντυπώσεων. Η ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κινείται στα 42,8 δισ. αρκετά μακριά από 70 δισ. την περίοδο του καλοκαιριού του 2015.
Η κλεψύδρα λοιπόν τελειώνει όχι μόνο πολιτικά αλλά και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει καλείται να αποφασίσει για να μην έχουμε το «Παιχνίδι των Λυγμών»  και σημειώστε μια ημερομηνία 4 Απριλίου.