«Τέλος καλό, όλα καλά», είναι σα να λέει το Υπουργείο Πολιτισμού για την  υπόθεση του Ελληνικού που δίχασε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και τους  αρχαιολόγους με την κοινωνία.

Μετά την δημόσια έκφραση της ικανοποίησης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων γιατί κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος τα 280 στρέμματα από τα 3.000 που ζητούσαν (λιγότερα από το 1 δέκατο), αποφάσισε και το ΥΠΠΟΑ να πάρει θέση επί του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να εισπράξει τα εύσημα.

Σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου,  η υπόθεση αυτή  «ολοκληρώθηκε ύστερα από έναν γόνιμο διάλογο». Τονίζουν επίσης ότι «είναι θετικό που ελήφθη (η απόφαση) με ευρεία πλειοψηφία». Και σ΄αυτό έχουν δίκιο γιατί δεν θα έχει καμία τύχη η αμφισβήτηση της με μια  προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ας δούμε λοιπόν ποιοί συνέβαλαν στη λήψη της ψύχραιμης αυτής απόφασης: «Η τελική γνωμοδότηση διαμορφώθηκε στη βάση, κυρίως, της εισήγησης  της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΠΚΑ)» λέει το Υπουργείο.

Και για να μην δοθεί πεδίο συνέχισης του αγώνα του ΣΕΑ κατά του Μνημονίου που υπέγραψε η υπουργός με τους επενδυτές, επισημαίνουν ότι «στην απόφαση του ΚΑΣ ενσωματώνονται οι αρχές του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης, το οποίο  συστηματοποιεί, διευκολύνει, επιταχύνει την διεξαγωγή των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, προστατεύει τα μνημεία  καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα από την άποψη της φύλαξης, συντήρησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξής τους, πάντα στο πλαίσιο των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου ( N. 3028/2002), και μάλιστα σε ολόκληρη την επιφάνεια της επένδυσης».

Στη συνέχεια, το ΥΠΠΟΑ δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι το αντάρτικο (της γ.γ. κατά της υπουργού) τελείωσε. Από ΄δω και πέρα ευθυγραμμίζονται και οι δύο με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Και συγκεκριμένα αναφέρουν  ότι «από το ΚΑΣ εγκρίθηκε επιπλέον το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» (ΣΜΠΕ). Τα πιο πάνω συμβάλλουν στην συνέχιση και υλοποίηση της επένδυσης, που αποτελεί τη βούληση  της Κυβέρνησης και παράλληλα διασφαλίζουν την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Τελικά, αν σε κάτι ωφέλησε αυτός ο αγώνας των αρχαιολόγων ήταν η μείωση των υψών των πέντε ουρανοξυστών από τα 200 στα 140 μέτρα ώστε να μην υψώνονται πάνω από την Ακρόπολη. Το αττικό τοπίο δεν προσφέρεται για κτήρια τύπου Ντουμπάι. Καλύτερα χαμηλότερα και σε μεγαλύτερη έκταση.