Το πιό εύρρωστο κομμάτι του πολιτισμού, το ταμείο με τις εισπράξεις από εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως και ολόκληρο το πακέττο που έχει να κάνει με την οικονοιμία και την ανάπτυξη αναλαμβάνει ο εκλεκτός του κ. Δραγασάκη και του Αλέξη Τσίπρα, υφυπουργός Πολιτισμού  Κώστας Στρατής.

Σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του που καταγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χτες, ο κ. Στρατής αναλαμβάνει την εποπτεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων που γνωρίζει καλά από τη θητεία του στο προηγούμενο Δ.Σ. του ΤΑΠ, θέση από την οποία τον απομάκρυνε η Λυδία Κονιόρδου.

Ο πρωθυπουργός του αναθέτει αυτή την αρμοδιότητα με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠ, την  τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων και τελών, τις απαλλοτριώσεις κλπ. Αναλαμβάνει και την εποπτεία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) που ως τις 5 Μαρτίου τελούσε υπό κατάληψη από τους εργαζομένους του, για κάποιες απολύσεις, όπως και το τμήμα   λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού του Υπουργείου.

Η Κυβέρνηση δίνει  στον κ. Στρατή τα κλειδιά του ΥΠΠΟΑ  όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι του ανατίθεται η ραχοκοκκαλιά του Υπουργείου, όπως είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Εποπτευόμενων Φορέων, Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Χορηγιών. Την ευθύνη των παραπάνω θα έχει  από κοινού με την Υπουργό, πλην της έκδοσης αποφάσεων επιχορήγησης, η οποία ασκείται  αποκλειστικά  από την Υπουργό.

Ο κ. Στρατής θα έχει την αρμοδιότητα που αφορά στους προϋπολογισμούς, απολογισμούς και την οικονομική διαχείριση των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, καθώς και το πλαίσιο των πολιτιστικών χορηγιών. Επίσης θα έχει την εποπτεία και το συντονισμό της έκδοσης ή τροποποίησης των οργανισμών όλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Δηλαδή, θα μπορεί να αλλάξει τους οργανισμούς λειτουργίας όλων των εποπτευομένων οργανισμών. Ερήμην της κ. Κονιόρδου; Θα έχει και την ευθύνη (από κοινού με την υπουργό) της Διεύθυνσης Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Μαζί με την κ. Κονιόρδου θα χαράσσουν την εθνική πολιτική βιβλίου και ανάγνωσης. Οι πληροφορίες λένε πως είναι υπέρ της εναίας τιμής βιβλίου.

Τέλος αναλαμβάνει και την Ελευσίνα “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” που ως τώρα το ΥΠΠΟΑ έμοιαζε να μην ασχολείται αν και η Ε.Ε. διαθέτει κάποια εκατομμύρια για την βελτίωση των υποδομών όπως και για τις εκδηλώσεις του εορτασμού.