H Orangeland στη Σπάρτη είναι ακόμα στα σκαριά, αλλά αν αγαπάτε το πορτοκάλι, ένας νέος χώρος στην Αθήνα σας περιμένει.

Eδώ και περίπου δύο χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα στην Λακωνία γεννήθηκε μια εξαιρετική ιδέα. Η ιδέα της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου  με επίκεντρο το πορτοκάλι: της Orangeland. Πρόκειται για μια αγροτοβιομηχανική και εκπαιδευτική πλατφόρμα  με πολλές επιλογές ψυχαγωγίας, που θα πραγματοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που απλώνονται γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής χυμού της Biofresh λίγο έξω από την Σπάρτη.

Το θεματικό πάρκο της Orangeland φιλοδοξεί να προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία του πορτοκαλιού, να κατανοήσουν την συνεισφορά και την σημασία του πορτοκαλιού στην οικονομία και την κοινωνία, να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν, και, κυρίως, να νιώσουν και να γευτούν όλον τον κύκλο της ζωής του πορτοκαλιού: από την φύτευση μέχρι την κατανάλωσή του.

Καθώς ήδη τρέχουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την λειτουργία του μεγάλου αυτού θεματικού πάρκου στη Λακωνία, ένας νέος χώρος στην Αθήνα έρχεται για  να μυήσει μικρούς και μεγάλους στα ευεργετικά οφέλη αυτού του υπέροχου καρπού, που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική γη.

Πρόκειται για το Οrangeland Home στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί την αστική εκδοχή του πάρκου που αναπτύσσεται στην Σπάρτη και θα αρχίσει να λειτουργεί από το Φθινόπωρο. Βρίσκεται στην οδό Νάκου 3, στην περιοχή Μακρυγιάννη και περιλαμβάνει χώρο χαλάρωσης και παιδότοπο, εργαστήριο όπου οι επιστημονικοί σύμβουλοι του project θα προσφέρουν τις γνώσεις τους με τρόπο κατανοητό, ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό για τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς και έναν χώρο για workshops, σεμινάρια, προβολές και δρώμενα εκπαιδευτικής φύσεως.

Ο χώρος είναι πολύχρωμος και ευχάριστος για τον επισκέπτη, ο οποίος στο “Χημείο” (ή αλλιώς το Juice Bar), μαθαίνει για παράδειγμα πώς δημιουργείται η πραγματική, φυσική πορτοκαλάδα (κι όχι η συμπυκνωμένη, με τα πρόσθετα και τα συντηρητικά που δυστυχώς έχουν μάθει να καταναλώνουν τα παιδιά μας…).  Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της δικής μας σύντομης επίσκεψης μάθαμε πώς να φτιάχνουμε το δικό μας σπιτικό και υγιεινό αναψυκτικό: 250 ml φρεσκοστιμμένος χυμός, 85 gr ζάχαρη και περίπου 650 ml ανθρακούχο νερό. Εννοείται πως στη θέση της ζάχαρης μπορείτε να προσθέσετε stevia, φρουκτόζη, μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Εν τω μεταξύ ήδη, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Orangeland της Λακωνίας. Αν και το θεματικό πάρκο δεν είναι ακόμα έτοιμο, περιλαμβάνει: το The Orange Factory (όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει ένα πορτοκάλι στο ποτήρι μας), ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις, έναν φυσικά δημιουργημένο υδροβιότοπο, ένα καταφύγιο ζώων, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μικρών διαστάσεων για παιδιά και το λακωνικό μποστάνι με διάφορες καλλιέργειες.

Οι μικροί επισκέπτες περιηγούνται στην γραμμή παραγωγής, γνωρίζουν όλη την βιομηχανική διαδικασία και μαθαίνουν παράλληλα τα σχετικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες. Όλοι οι χώροι είναι διαθέσιμοι και στο κοινό, που μπορεί ελεύθερα να κάνει περιήγηση και να γευτεί τον φρέσκο χυμό. Εξίσου σημαντικός στόχος, μαθαίνουμε, είναι η τεχνογνωσία και συνεχής εκπαίδευση των αγροτών της περιοχής αλλά και η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας.

To Οrangeland project στα Σπάρτη θα αποτελέσει τον πιλότο για τα δύο ακόμα θεματικά πάρκα που σχεδιάζονται με την συνεργασία των τοπικών Αρχών στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και στο Μαϊάμι (Φλόριντα).  Στο πλαίσιο της Orangeland στην Λακωνία σχεδιάζεται και η δημιουργία του Orange Museum (στα πρότυπα του Μουσείου Λαδιού).

Το καλοκαίρι του 2016 θεσπίστηκε και το Orange Festival. Το φεστιβάλ, που φέτος θα διαρκέσει από τις 15/6 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Σπάρτης, παρουσιάζοντας ένα σύνολο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων, όλες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από πέρυσι επέκτεινε τις δράσεις του και στην Μεσσηνία. Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

ΤheOrangelandprojecthttps://www.orangeland-europe.com/

FacebookOrangelandhttps://www.facebook.com/orangelandsparta/

LinkedInOrangelandhttps://www.linkedin.com/company/orangeland/

Orange Festival https://orange-festival.gr/

Facebook Orange Festival https://www.facebook.com/Orange-Festival-1085604718197574/

Φωτογραφίες: Γιώτα Ευφραιμίδου