Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προέβη σε μια προσβλητική δήλωση για τις χώρες του Νότου, αφού τις χαρακτήρισε σπάταλες σε «ποτά και γυναίκες» με τα χρήματα που δανείζονταν.

Δέχθηκε την ομοβροντία των ηγετών του Νότου με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι που ζήτησε επιτακτικά την παραίτησή του. Ο μόνος που τον δικαιολόγησε είναι ο πολιτικός του μέντορας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της θητείας του (τον Ιανουάριο του 2018), λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά του (29 Μαρτίου 1966) πιθανόν έχασε την ψυχραιμία του. Γνωρίζει πως είχε μικρές πιθανότητες να διατηρήσει την προεδρία του Eurogroup και δεν μπόρεσε να αποδεχτεί την τρανταχτή αποτυχία του στις ολλανδικές εκλογές, με μόλις 9 έδρες.

Θυμίζει λοιπόν μια ηρωική έξοδο από ένα αξίωμα που ορέγονται πολλοί, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. Έχουν ξανασυναντηθεί στις 21 Ιουλίου 2015 με νικητή τον Ολλανδό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν την απομάκρυνσή του, αφού στις 5 Ιουλίου 2015 ο αρχηγός των Σοσιαλιστών στην πατρίδα του, ο Εμίλ Ρεμέρ, ζήτησε από τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί απ’ τη θέση του προέδρου του Eurogroup επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για το γεγονός πως δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί επίσης πως την επίμαχη συνέντευξη την προώθησαν προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Ισπανοί δημοσιογράφοι!