Ολες οι μνημονιακές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είδαν ως «ξερολούκουμο» το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και τις εισπράξεις του. Πώς θα αποτελούσε εξαίρεση η παρούσα που έχει υποχρεωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση όσων λαμβάνει ο πολιτισμός από τον τακτικό προϋπολογισμό;

Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η σημερινή ομιλία του υφυπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου  Στρατή στη Ρόδο, στο πλαίσιο του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του ο κ. Στρατής μίλησε ως υπερυπουργός. Εκανε σαφές ότι αυτός είναι πλέον ο ισχυρός άνδρας του ΥΠΠΟΑ. Αυτός  χαράσσει τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν και αυτός θα έχει την οικονομική διαχείριση σε όλους τους τομείς.

«Κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας» θεωρεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) το οποίο κατά την άποψή του «παραμελήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και αφέθηκε να παρακμάσει». Ποιό, το ΤΑΠ, που εισφέρει παγίως κάποια εκατομμύρια στο ΥΠΠΟΑ από τα εισιτήρια και τα πωλητέα σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και άλλα μνημεία της χώρας.

Ο κ. Στρατής επιθυμεί να μετασχηματίσει το υπάρχον ΤΑΠ προσθέττοντάς του ένα ακόμη “Π”. Θα το κάνει Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Η προσπάθεια αυτή, τόνισε, πως δεν ξεκινάει σήμερα. «Από το 2015 έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται βήμα το βήμα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΤΑΠ, το οποίο ήδη απέδωσε τους πρώτους καρπούς και πλέον εισέρχεται με επιταχυνόμενο ρυθμό στην τελική του φάση».

Εννοεί, πως ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 με την αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων κατά την θερινή περίοδο, μέτρο που αύξησε τα έσοδα αλλά μείωσε τον αριθμό των επισκεπτών. Ετσι, η Ακρόπολη κατά την περίοδο με διευρυμένο ωράριο κοστίζει από 12 ευρώ τους χειμερινούς μήνες 20 ευρώ, η Λίνδος από 6 ευρώ 12, η Δήλος και το Ακρωτήρι Θήρας από 5 ευρώ 12 κ.ο.κ.

Κι επειδή γι’ αυτόν σημασία έχουν οι αριθμοί: «Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η ραγδαία αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ από τα εισιτήρια. Από 51,6 εκ. το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 82,4 εκ.  το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 59,7%, ενώ το 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 18,6%, φτάνοντας τα 97,7 εκ. Δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μία διετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 53,4 εκ. από τα έσοδα των εισιτηρίων του 2017, πάνω από τα μισά (54,7%), προήλθαν από την Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, την Κνωσό και το Μουσείο Ηρακλείου».

Με κλειστά πολλά πωλητήρια και άδεια τα ράφια από τα αντίγραφα αρχαίων (αυτό δεν το ανέφερε ο κ. Στρατής) παρουσιάστηκε, όπως είπε, αύξηση των  παραγωγικών εσόδων του ΤΑΠ (εισιτήρια, πωλητέα είδη, τέλη, μισθώματα, καθώς και σχετικοί τόκοι και επιστροφές χρημάτων) από 56,5 εκ. το 2015 έφτασαν τα 104,5 εκ. το 2017.

Παραδέχθηκε όμως ότι «το 2017 παρατηρήθηκε ανάκαμψη του αριθμού των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία των Δωδεκανήσων, μετά από μία πτώση το 2016».

Στην συνέχεια, λησμονώντας ότι ο τουρισμός στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της ανασφάλειας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της γειτονιάς μας, ανέφερε ως επίτευγμα της Κυβέρνησης ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ από το ΤΑΠ από τα 22 εκ. το 2014 σε 52,6 εκ. το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται να πλησιάσει τα 65 εκ., όπως είπε.

Και πρόσθεσε : «Ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2018 είναι μόλις 273,2 εκ., από τα οποία τα 167 εκ. αφορούν σε  μισθοδοσία μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, 57,5 εκ. σε επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου Πολιτισμού και μόλις 48,8 εκ. σε λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι το ΤΑΠ αναλαμβάνει ουσιαστικά (για πρώτη φορά) να καλύψει μια «τρύπα» 29 εκ.  του τακτικού προϋπολογισμού. Ιδού, τι είπε ακριβώς:

«Από τις παραπάνω χρηματοδοτικές ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού τα 29 εκ. έχουν προϋπολογιστεί να καλυφθούν από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Υπουργείο από το ΤΑΠ, ενώ σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνες που καλύπτονται με απευθείας πληρωμές που κάνει απευθείας το ΤΑΠ (6η ημέρα και αργίες αρχαιοφυλάκων, απαλλοτριώσεις και στερήσεις χρήσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου κλπ).

Τέλος, αποκάλυψε ο κ. Στρατής ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που σύντομα πρόκειται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή για την διαχείριση των πωλητηρίων που βρίσκονται πολύ συχνά μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και σε ακίνητα του Δημοσίου. Εξετάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο « αν και σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείριση αναψυκτηρίων ή / και ακινήτων».