Ο απόηχος του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ, αποτελεί το κύριο θέμα της συνάντησης των  αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές.

Τι πρεσβεύει η ελληνική πλευρά

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

‘Ντεμπούτο’ Τραμπ στην Ευρώπη

Την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το καρέ της ευρωπαίκής εξουσίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Αμερικανού Προέδρου αλλά η ισλαμική απειλή φέρνει πιο κοντά τα δύο μέρη με έμφαση την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.

.

Πάνω από 6.000 διαδηλωτές κατά του Τραμπ φαίνεται πως δεν έχουν ξεχάσει τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στην πόλη τους ο ηγέτης των ΗΠΑ, ως «hellhole» (τρύπα της κολάσεως).

Οι συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου

Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γευματίσει, σε Μέγαρο της βελγικής κυβέρνησης, με τον νέο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, οποίος προηγουμένως θα εχει συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της. Προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στη συνέχεια, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για να του θέσει, όπως έγινε γνωστό από γαλλικές διπλωματικές πηγές, το ζήτημα ενός Γάλλου δημοσιογράφου που έχει συλληφθεί στην Τουρκία και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας. Σημειώνεται οτι σε δηλώσεις προς τον Τύπο θα προβούν μόνο οι Γιούνκερ και Μακρόν αμέσως μετά τη συνάντησης τους .

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να συναντηθούν ο Ντ. Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σήμερα το πρωί, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έλαβε μέρος σε μία συζήτηση περί Δημοκρατίας, με αφορμή τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου.