Μετά το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών εντάχθηκε το κοιμητήριο της Σκιάθου (1830), τα «Μνημούρια» όπως τα αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,  στις δράσεις
της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δράση, με τον τίτλο «Οι Υπαίθριες Γλυπτοθήκες της Μνήμης», έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου.

Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά στην «Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων» της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe), με μια σειρά εκδηλώσεων (15 22  Μαΐου 2018)  που συνδιοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης και προβολής για το ευρύ κοινό, καθώς και προωθητικό υλικό, που αφορά στα κοιμητήρια και στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα της εβδομάδας  περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικού Τόπου» (ΦΕΚ 357/9-10-2013).