Για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» αλλά και «για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού», το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία «παγώνει» το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Επίσης,  το Διοικητικό Εφετείο θέτει ως όρο στη χορήγηση της προσωρινής διαταγής να απέχει η διοίκηση από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα.

Αναμένεται ημερομηνία συζήτησης της αίτησης αναστολής. Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος στρατιωτικός οδηγήθηκε αρχικά στην υπηρεσία ασύλου για να υποβάλει νέα αίτηση. Εκεί, η αστυνομία αποφάσισε να τον μεταφέρει στο Τμήμα Αλλοδαπών και εν συνεχεία να τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού (όπου κρατούνται και οι άλλοι Τούρκοι αιτούντες άσυλο).

Οι συγγραφείς Απόστολος Δοξιάδης και Πέτρος Τατσόπουλος, που ήταν στο δικαστήριο, καυτηρίασαν την  απόφαση, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Επίσης ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε: «Δεν ζητάμε κάτι, μόνο τα αυτονόητα: να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου. Θεωρούμε ότι όσα έχουν γίνει θέτουν κάποια ερωτήματα».