Για το ρόλο του πολιτισμού στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών στην Ευρώπη μιλούσαν στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Και η Ελληνίδα υπουργός Λυδία Κονιόρδου ανέφερε στην παρέμβαση της μεταξύ άλλων ότι “μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία της η χώρα μας προτείνει Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πολιτισμού, που θα θέτουν το απαραίτητο πλαίσιο και θα παρέχουν την υποστήριξη για κινητικότητα και κοινές δράσεις, απαλλαγές (;) και προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Ως παράδειγμα η κα Κονιόρδου τι ανέφερε; Κάτι που την αφορά ως ηθοποιό προσωπικά: ”Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος” που όπως είπε “λειτουργεί ήδη σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη συμμετοχή από πολλές χώρες”.

Οσο “για την ενσωμάτωση του διαφορετικού πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Γεφυριών(!) Πολιτισμού που θα ανοίγουν το δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, την ψηφιακή τεχνολογία και τη live performance, τις σύγχρονες τάσεις με τη διαδικασία του «χειροποίητου».

Και η επόμενη επισήμανση της αφοπλιστική: “Στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα απαντά με «κοινές πολιτιστικές δράσεις από πολλούς εποπτευόμενους φορείς όπου συνυπάρχουν δημιουργικά νέοι πρόσφυγες με νέους Έλληνες  και καλλιτέχνες,  όπως π.χ. στο Εθνικό Θέατρο, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.”