Απειλές από Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

Σε κρεσέντο λεονταρισμών επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των εντάσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, και ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της βόρειας Συρίας- για την οποία ουκ ολίγες είναι οι αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον εξελίσσεται όπως σκόπευε η Άγκυρα.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Καραμανμαράς, είπε πως οι Τούρκοι πολίτες θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα για επιστράτευση (προκαλώντας έντονη αίσθηση στην Τουρκία, καθώς χιλιάδες πολίτες έσπευσαν σε σχετικά sites της τουρκικής κυβέρνησης για να ενημερωθούν σχετικά, κάνοντάς τα να πέσουν). Αν και διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως έρχεται μια «νέα ανάσταση», ενώ επίσης είπε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας είναι 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τη στιγμή που κάποτε ήταν 18 εκατ. Παράλληλα, ανέβασε επί σκηνής ένα μικρό κορίτσι ντυμένο με στρατιωτική στολή, λέγοντας πως «αν γίνει μάρτυρας, θα την τιμήσουμε με τη σημαία», και μίλησε για έναν «παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας, με βάση ψέματα…από αυτούς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στο έδαφος», ο οποίος «δεν πρόκειται να δουλέψει».

Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε πως ο τουρκικός στόλος «έχει τη δύναμη να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή», αναφερόμενος σε αυτούς που «συνωμοτούν στη Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα αφού η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες προκλητικές navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Παράλληλα, ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» των Κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, τόνισε, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια τη κυπριακής ΑΟΖ- περιλαμβανομένου του τεμαχίου 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες. Ωστόσο, υποστήριξε πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.