Τείχος της εποχής του Χαλκού, μια σειρά περίπλοκων κτηρίων, όπως και μια μεγάλη ποσότητα οστράκων πορφύρας, εντοπίστηκαν σε κόλπο της νότιας Αργολίδας, στην παραλία Λαμπαγιαννά, κοντά στον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι.  Στην περιοχή έχει βρεθεί ήδη από το 2015  στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ορμος της Κοιλάδας» που διενεργείται από την  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης,    ένας αρκετά μεγάλος (τουλάχιστον 1,2 εκτάρια) οικισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Είναι ορατά κάποια αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σε βάθος 1 – 3 μέτρων, ενώ περισσότερα θα μπορούσαν να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα θαλάσσια ιζήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η έρευνα όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της έκτασης  και τη χρονολόγηση του οικισμού.

Οι  υποβρύχιες ανασκαφές που ακολούθησαν σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια από το 2016 και με βελτιωμένες
μεθόδους,  είχαν ως αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί  κάτω από το στρώμα της Πρώιμης Ελλαδικής ΙΙ (μέσα 3
ης χιλιετίας π.Χ.),  ένα τείχος της Πρωτοελλαδικής Ι (πρώιμη 3η χιλιετία). Επίσης ερευνήθηκε ένα άλλο παλαιότερο στρώμα το οποίο θα μπορούσε να χρονολογηθεί, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, ακόμη και στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. 

Η έρευνα του 2017 (3 Ιουλίου-11 Αυγούστου) έγινε υπό διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρος. Αγγελικής Σίμωσι  και του Καθηγητή Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν με υποθαλάσσια τοπογραφία και γεωφυσικές μετρήσεις.  Σε συνέχεια των προηγούμενων εργασιών στην παραλία Λαμπαγιαννά, τα ορατά στο βυθό αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χαρτογραφήθηκαν περαιτέρω και η τομογραφία ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης συνεχίστηκε προς τα
βόρεια της παραλίας, σε αβαθή νερά.  Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν την ύπαρξη πιο περίπλοκων κτιρίων, καθώς επίσης και πολλών θαμμένων αρχιτεκτονικών καταλοίπων.