Της Μαρίας Μυστακίδου

Στο κέντρο της Αθήνας, σε μια αυλή μαγική που σε απομακρύνει από το σήμερα και σε μεταφέρει στην πρωτεύουσα των περασμένων χρόνων, κάτω από ένα φεγγάρι σχεδόν γεμάτο η Φίλια Δενδρινού «ζωντάνεψε» την εβδομάδα που πέρασε ένα σκοτεινό παραμύθι με ρίζες στην αρχαιότητα.

Τα «Αλιαστα», ο μύθος της Πούλιας και του Αυγερινού, όπως μεταφέρθηκε στις μέρες μας, μέσα από την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, δυο νέων παιδιών που «παντρεύτηκαν» με τον θάνατο σε μια αφήγηση με ρυθμό και συναίσθημα συνεπήρε τους θεατές που βρέθηκαν στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια, στην Κυψέλη.

Η Φίλια Δενδρινού, φλερτάρει χρόνια με το παραμύθι και λατρεύει να γράφει ιστορίες που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση. Κοινό σημείο των περισσότερων παραμυθιών που αφηγείται, η σκοτεινιά, το στοιχείο του μαγικού και οι δεσμοί με τον άλλο κόσμο… Στοιχεία που χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε παραμύθι στον κόσμο.

Η ίδια, λέει για το «σκοτεινό» παραμύθι που έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμηνεύει: «Το πρωτοάκουσα στη Θεσσαλία από μια γερόντισσα, ως Πούλια κι Αστερνός. Έκτοτε το ξαναδιάβασα σε πολλές  παραλλαγές. Είναι η ιστορία του Αυγερινού ή Αποσπερίτη, που είναι το τελευταίο άστρο της Αυγής, και της Πούλιας, του Αστερισμού των Πλειάδων.

Ο λαός λέει πως ήταν δυο δύστυχα αδέρφια… Μελετώντας τις σχέσεις, τα πρόσωπα, τις …ιερές μεταμορφώσεις μέσα στο μαγικό παραμύθι, για άλλη μια φορά κατάλαβα πόσο πολύ τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης είναι συνδεδεμένα με τον ομφαλό του μύθου. Συχνά,  τα πρόσωπα έρχονται κατ ευθείαν από τον αρχαίο κόσμο με άλλα ονόματα φυσικά, και σε πολλές παραλλαγές. Στο όνομα της Πούλιας αναζήτησα το αρχαίο και γεμάτο κινδύνους μυστικό της ομορφιάς αλλά και της νεότητας.

Τη σχέση με το αιώνιο βασίλειο του σκότους, όπως η Περσεφόνη, ή η Ψυχή… Στο πρόσωπο του αθώου Αυγερινού, αναζήτησα τον Ίακχο, το ιερό εκείνο παιδί που αντιπροσώπευε για τα Ελευσίνια το φως το ανέσπερο… Ξανάγραψα τον μύθο συνομιλώντας με τον Σολωμό, τον Παλαμά, τον Βιζυηνό, το Δροσίνη κλείνοντας πάντα το μάτι στο Δημοτικό τραγούδι. Και τώρα τα Άλιαστα είναι έτοιμα σας πουν την ιστορία τους. Ένα λαικό παραμύθι ξαναγράφεται για παράσταση, αλλά και ως πρόταση: Να πετάξουμε το κουβάρι του Μύθου πίσω, αναζητώντας τη μνήμη που μας φέρνει κοντά στο αρχαίο χνάρι της ιστόρησης.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Οι «Αλιαστοι», νέοι συνήθως και όμορφοι, αν τύχει και εκτεθούν στο φως του Ηλιου, τα κρυφά τους μυστικά φανερώνονται.

Ακριβώς εκεί βρίσκεται και η κορύφωση της τραγωδίας, σαν τελικά να είναι το φως του Ηλιου που αποκαλύπτει ότι η νεότητα, όσο και το μυστικό της ομορφιάς είναι δώρα επικίνδυνα, όσο και εφήμερα. Ο Θάνατος, κυρίαρχος του Σκότους, σύμφωνα με την λαϊκή μούσα ορέγεται συχνά την συνεύρεση με το νεαρό και όμορφο κορμί. Ισως γιατί η ένωση μαζί του επιτρέπει στο Σκοτάδι να γευτεί κάτι από το βασίλειο του Φωτός. Ισως γιατί είναι απλώς ο έρωτας για αγαπημένη μορφή που γεννά τη ζωή και ό,τι γεννιέται είναι προορισμένο ως μορφή να πεθαίνει.

Παρακολουθήστε την ιστορία της Πούλιας και του Αυγερινού, δυο νέων παιδιών, «καταραμένων» να μην χαρούν νιάτα και ομορφιά, «παντρεμένα» από την γέννησή τους σχεδόν με τον κάτω κόσμο.

INFO:

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Φίλια Δενδρινού

Η παράσταση αναμένεται να ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το καλοκαίρι και θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο, από το φθινόπωρο.

Λίγα λόγια για το χώρο

Ενα διαμάντι πολιτισμού, ένας ιδιαίτερος χώρος στο κέντρο της Αθήνας που κουβαλά την δική του ιστορία, αναβιώνει μέσα από το όραμα και τον δημιουργικό οίστρο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Βλάχου.

Πρόκειται για τον πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια», ένα αναπαλαιωμένο πανέμορφο νεοκλασικό όπου έζησε ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται σήμερα θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, αφηγήσεις, λογοτεχνικές βραδιές και πολλά – πολλά ακόμα.

Το καλοκαίρι, ο κήπος του νεοκλασικού μετατρέπεται σε όαση πολιτισμού, ενώ τον χειμώνα, την σκυτάλη παίρνει το απίστευτο εσωτερικό του σπιτιού που φιλοξενεί από τα πλέον ενδιαφέροντα θεατρικά – και όχι μόνο- δρώμενα.

 INFO:

Αλεξάνδρεια – Πολυχώρος Τέχνης

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής

Τηλ.: 2108673655