Με επιστολή που τιτλοφορείται «αποχαιρετιστήριος λόγος» φέρεται να παραδέχεται την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ο αρχηγός των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ωστόσο, η εξέλιξη δημιουργεί απορίες, καθώς μόλις χθες παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο το προκαταρκτικό σχέδιο του Πενταγώνου που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν οι ΗΠΑ να συντρίψουν το ISIS στη Συρία αλλά και στο Ιράκ.

Ο Αλ Μπαγκντάντι πάντως καλεί στο λόγο του τους μη Άραβες μαχητές του να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους ή να αυτοκτονήσουν με εκρηκτικά, έχοντας κατά νου τις «εβδομήντα δύο παρθένες στον παράδεισο».

Ο «αποχαιρετιστήριος λόγος» του Μπαγκντάντι μάλιστα διανεμήθηκε στους θρησκευτικούς εκπροσώπους του ISIS και πηγές σημειώνουν ότι ο Μπαγκντάντι βρίσκεται στην ιρακινή επαρχία της Νινευή.

Αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν διαφύγει προς τη Συρία, με κατεύθυνση περιοχές που ελέγχονται ακόμη από τους τζιχαντιστές.

Ωστόσο, μένει να διαπιστωθεί αν η ανακοίνωση είναι αυθεντική.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καλά για το ISIS, καθώς ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ ιρακινός στρατός πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου οδικού άξονα της δυτικής Μοσούλης που βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών.