Οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να αρχίσουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η οποία  καταργεί τους περισσότερους δασμούς ενώ διατηρεί τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή η οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, ενώ σε τελική εφαρμογή θα τεθεί, όταν επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ.

Η ημερομηνία της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας προβλέπεται σε κoινή δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πρωθυπ0υργού του Καναδά, που έγινε στις 8 Ιουλίου 2017, στις Βρυξέλλες, κατά συνάντηση που είχαν με αφορμή τη Σύνοδο της Ομάδας των 20.

Eίναι σημαντικό, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση, να μπορούν οι επιχειρηματίες μας και οι πολίτες να αξιοποιήσουν τα οφέλη από τη σχετική συμφωνία χωρίς  καθυστέρηση.

Η συμφωνία – Υπογραφή

Υπενθυμίζεται, πως στις 30 Οκτωβρίου 2016 οι ηγέτες της ΕΕ και ο Πρωθυπουργός του Καναδά συνήλθαν στις Βρυξέλλες για την 16η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο  Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο  Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο  Robert Fico, Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, η οποία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο  Justin Trudeau, Πρωθυπουργός του Καναδά, υπέγραψαν τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (ΣΟΕΣ/CETA).

Η ΣΟΕΣ αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και προοδευτική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Καταργεί πάνω από το 99% των δασμών που αποτελούν σήμερα τροχοπέδη για το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Αναμένεται να αυξήσει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές κατά 12 δισεκ. € ετησίως και να οδηγήσει σε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού.

Οι ηγέτες υπέγραψαν επίσης τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης (ΣΣΕΣ). Η ΣΣΕΣ εμβαθύνει τη συνεργασία ΕΕ και Καναδά σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια και η άμυνα, η ενέργεια και το κλίμα, η ενίσχυση της κινητικότητας και οι ανταλλαγές μεταξύ των λαών.

Πηγή: marina anastas.kourbela