Από τον περασμένο Ιανουάριο η Επιδαύρος μπήκε στο μικροσκόπιο  των ερευνητών πεδίου προϊστορικής αρχαιολογίας. Στα έργα αναστήλωσης της Θόλου στον αρχαιολογικό χώρο του διάσημου στην αρχαιότητα Ασκληπιείου βρέθηκε  ένα άγνωστό ως σήμερα ορθογώνιο κτήριο σφραγισμένο με τελετουργική πυρά.

Η μία διάσταση του ορθογώνιου αυτού κτηρίου είναι 5 μ. ενώ η άλλη τελεί ακόμη υπό διερεύνηση. Το κτήριο αυτό ήταν ισόγειο με υπόγειο, λευκό βοτσαλωτό δάπεδο, τοίχους επενδυμένους με κόκκινο κονίαμα και περιστύλιο από ξύλινους κίονες. Κατεδαφίστηκε για να χτιστεί αργότερα η Θόλος που αποτελούσε την χθόνια κατοικία του θεού Ασκληπιού.

Το νέο κτήριο ανακαλύφθηκε από την  Επιτροπή Επιδαύρου η οποία  μελετώντας τις αεροφωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου διαπίστωσε ότι τα σχέδια του ιερού που χρησιμοποιούσαν ως σήμερα ήταν λανθασμένα. «Ο θεωρούμενος βωμός του Απόλλωνα ή του Ασκληπιού είναι αξονικά προσανατολισμένος προς τη Θόλο» σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλειο Λαμπρινουδάκη  τον επικεφαλής των ανασκαφών αυτών.

Το οικοδόμημα αυτό,  χρονολογείται περί το 600 π.Χ., και εδράζεται στο λαξευμένο βραχώδες έδαφος. Οι  τοίχοι του υπογείου είναι λίθινοι και επιχρισμένοι με επιμελημένο κονίαμα,  ενώ το βοτσαλωτό  δάπεδό του είναι το καλύτερα σωζόμενο από τα σπάνια δείγματα του είδους αυτής της εποχής.

Αντικαταστάθηκε τον 4ο π.Χ. αι. με τη Θόλο, ένα λαβυρινθώδες οικοδόμημα στο οποίο τελούνταν άγνωστα μυστήρια. Η ανακάλυψη του παλαιότερου κτηρίου, το υπόγειο του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης για την ευλαβική κατάχωση του οικοδομικού του υλικού, αποδεικνύει την πρώιμη  λατρεία του Ασκληπιού στην Επίδαυρο με τα ίδια χθόνια λατρευτικά χαρακτηριστικά. 

Τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου επισκέφθηκε στις 27-7-2020 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενημερώθηκε για την πορεία των πρόσφατων ανασκαφικών ερευνών και  ενεθάρρυνε τους ερευνητές να ολοκληρώσουν την έρευνά τους καθώς το οικοδόμημα δεν έχει ακόμη πλήρως αποκαλυφθεί.

Η ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο με νέα είσοδο επισκεπτών, στοχευμένες διαδρομές ώστε να βιώνεται η λειτουργία του Ιερού, είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 985.000 €, Την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Επιδαύρου και Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, προϋπολογισμού 5.650.000 €, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη από το 2014 και περιελάμβανε εκτός άλλων και την δημιουργία νέου κτιρίου έκθεσης κινητών ευρημάτων, τα οποία αναδεικνύουν με πληρότητα την εξέλιξη της αρχαίας ιατρικής ειδικά στο Ασκληπιείο, το κυριότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, αλλά και γενικότερα. 

Η Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή της να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του ευρύτερου αυτού προγράμματος.