Τσουνάμι απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις διαπίστωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Κατοπόδης, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης κείμενης διάταξης» και εξέφρασε την αποδοκιμασία του. 

Το τελευταίο διάστημα δημόσια έργα και προμήθειες υλικού μικρού προϋπολογισμού έως 20.000 ευρώ μοιράζονται χωρίς διαγωνισμό (π.χ, σε νοσοκομεία) με απευθείας αναθέσεις στους ««ημετέρους». Πρακτική που έχουν ακολουθήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις με αποτέλεσμα σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

«Οι απευθείας αναθέσεις είναι μια εξαίρεση κι ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πρέπει να αποτρέπονται. Αν έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο και συγκεκριμένο δεν θα υπάρχει ανάγκη για απευθείας αναθέσεις παρά μόνο για κάτι πραγματικό έκτακτο. Είναι εξαιρετικό καθεστώς και δεν το θέλουμε.

»Εμείς θέλουμε να δείξουμε και τον άλλο δρόμο στη Διοίκηση. Υπάρχουν εναλλακτικές, όπως οι πρόχειροι διαγωνισμοί που τηρούν και τη δημοσιότητα και δεν ενισχύουν τη διαφθορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αν και απέφυγε την ονοματολογία, «κάρφωσε» υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης για «παράκαμψη» της ανεξάρτητης Αρχής.

Όπως είπε, νομοθετούν χωρίς τη γνώμη της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδεικνύουν ασέβεια όταν λειτουργούν ωσάν η Αρχή να είναι απλώς διακοσμητική.

«Για την παράλειψη λήψης γνώμης, δυστυχώς κι εγώ το διαπίστωσα. Στο εξάμηνο που υπηρετώ στην Αρχή έχουμε ήδη εντοπίσει 6 περιπτώσεις που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία, που νομοθέτησαν και δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Αρχής. Είναι λυπηρό φαινόμενο που καλό θα ήταν να αποτρέπεται και κάνουμε έκκληση και σε εσάς. Εμείς δεν είμαστε αστυνομικό σώμα για να επιβάλλουμε μετά κυρώσεις. Μόνο όπλο μας είναι η δημοσιοποίηση και να καταλάβουν ότι χρήσιμοι είμαστε, όχι άχρηστοι», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Κατοπόδης.