Στον Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, μια σπουδαία προσωπικότητα, φιλόλογο, νεοελληνιστή, μουσικό ερευνητή και δάσκαλο, απένειμε απόψε το Αριστείο Γραμμάτων η Ακαδημία Αθηνών.

Ήταν μια εκδήλωση εξαιρετικού ενδιαφέροντος γιατί γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου με την πρώτη δημόσια εμφάνιση ως ακαδημαϊκού του Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Ελληνικός Πολιτισμός της προεπαναστατικής περιόδου ως βασικός συντελεστής του αγώνα της ανεξαρτησίας». Φώτισε δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που συνήθως υποφωτίζονται εμπρός στα ανδραγαθήματα της ελληνικής λεβεντιάς.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επιλογή του Μανόλη Χατζηγιακουμή για την ανώτατη αυτή διάκριση της Ακαδημίας, καθώς αυτός ο άνθρωπος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην καταγραφή-ηχογράφηση του συνόλου των εκκλησιαστικών μελών της περιόδου της Τουρκοκρατίας, από τους εν ζωή ακόμη μέγιστους ιεροψάλτες. Έχει ήδη συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό από το οποίο έχει ετοιμάσει 120 cd (πάνω από τα μισά κυκλοφορούν ήδη).

Εκτός από την εκκλησιαστική μουσική έχει ασχοληθεί στη διδακτορική του διατριβή με τις «Νεοελληνικές Πηγές του Σολωμού». Το σημαντικό είναι ότι στη διατριβή του στηρίχθηκε στα ίδια τα χειρόγραφα του Σολωμού απ΄ όπου αποδείχθηκε ότι ο εθνικός μας ποιητής είχε μελετήσει και χρησιμοποιήσει στο έργο του όλη τη μέχρι τότε εθνική λαϊκή λογοτεχνία. Γνώριζε την κρητική λογοτεχνία, τον «Ερωτόκριτο» και τη δημοτική ποίηση. Ο κ. Χατζηγιακουμής ασχολήθηκε αργότερα με τα Δημώδη Μεσαιωνικά Κείμενα, τα Μουσικά Χειρόγραφα και την Εκκλησιαστική Μουσική γενικότερα. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό-ερευνητικό και διδακτικό έργο.