Tης Ευδοκίας Χαλκίτη

Ένα απροσδόκητα μεγάλο τμήμα του ινδικού πληθυσμού πιστεύει πως η χώρα του θα τα πήγαινε καλύτερα υπό στρατιωτική διοίκηση ή μια απολυταρχική κυβέρνηση.

Περίπου το 67% των Ινδών πιστεύουν σε μια λιγότερο… δημοκρατική δημοκρατία, που θα στήριζε τουλάχιστον μια μη δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης, όπως καταδεικνύει έκθεση που δημοσίευσε το think tank Pew Research με έδρα στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ το 79% των Ινδών συμμετεχόντων στην έρευνα του think tank δήλωσε ικανοποιημένο με τη δημοκρατία στη χώρα του, ένα 55% ταυτόχρονα πιστεύει πως ο απολυταρχισμός είναι «πολύ καλός» για τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Στην Ασία, το 55% των Ινδών, το 52% των Ινδονήσιων και το 50% των Φιλιππινέζων προτιμούν τον απολυταρχισμό. Τέτοιου είδους στήριξη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ινδία, όπου το 27% υποστηρίζει πολύ σθεναρά έναν ισχυρό ηγέτη», επισημαίνει το κείμενο.

Η έρευνα, πάντως, σημειώνει πως ο κόσμος σε ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες εμπιστεύεται περισσότερο τις κυβερνήσεις του. «Στην Ινδία, όπου η οικονομία έχει αναπτυχθεί με 6,9% κατά μέσο όρο από το 2012 και μετά, το 85% εμπιστεύεται την εθνική του κυβέρνηση», διευκρινίζει η μελέτη του Pew.

Ωστόσο, η αυξανόμενη αγάπη για τη στρατιωτική διοίκηση δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Περίπου οι μισοί, τόσο των Ινδών (το 53%) όσο και των Νοτιοαφρικανών (το 52%), που ζουν σε κράτη που συχνά προωθούν τον εαυτό του ως δημοκρατικό υπόδειγμα για την περιοχή τους, υποστηρίζουν πως η στρατιωτική διοίκηση θα ήταν καλό πράγμα για τις χώρες τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Αλλά σε αυτές τις κοινωνίες, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι (50 ετών και άνω) προσφέρουν τη λιγότερη στήριξη σε ένα στρατό που θα διοικούσε τη χώρα -και αυτοί είναι που, είτε βίωσαν προσωπικά τον αγώνα για την εγκαθίδρυση δημοκρατικής διακυβέρνησης, είτε είναι οι άμεσοι απόγονοι εκείνων των πρωτοπόρων της δημοκρατίας», εξηγεί το think tank.

Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Παγκοσμίως, ευρεία στήριξη στην αντιπροσωπευτική και άμεση δημοκρατία», ενώ βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 41.953 ατόμων από 38 χώρες, μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 08 Μαΐου.