Eκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης,  θα λάβουν μέρος στο 10ο ετήσιο συμβουλευτικό forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά της Κρήτης το 2020.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο ετήσιο forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, ο Βασίλης Σταθάκης, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης συζήτησε με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλφρέντας Ζόμαντας και τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον Στέφανο Ντομινιόνι την ιδέα να φιλοξενηθεί το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Χανιά, το 2020.

Οι απαντήσεις ήταν καταρχήν ενθαρρυντικές, ωστόσο υπήρχε πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένας τέτοιας σπουδαιότητας στόχος.

Ο Βασίλης Σταθάκης ξεκίνησε επαφές την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν πραγματικά έμπρακτο ενδιαφέρον και βοήθησαν με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας, σε χρόνους ασφυκτικούς.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Λουξεμβούργο. Απέναντί μας είχαμε την ισχυρή υποψηφιότητα της Γεωργίας.

Έτσι λοιπόν το 2020 τα Χανιά, έχουν την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν το 10ο διεθνές συμβουλευτικό forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το forum συνδέεται άρρηκτα με τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, και φυσικά με το Ιστορικό Καφέ «Κήπος»: Ο Βασίλης Σταθάκης ως Ιδρυτής και Πρόεδρος των Ιστορικών Καφέ Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, πάντα με τη βοήθεια της Διεύθυνσης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει και διαδικασία ώστε η 8η Απριλίου να καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα Ιστορικών Καφέ.

Το Επιμελητήριο Χανίων θα δημιουργήσει Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων. Η επιτροπή αυτή θα στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό, στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα Χανιά να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού.

Με αφορμή το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος το 2020, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο θα δημιουργήσουν τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων». Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο.

Από τη μεριά του ο Δήμος Χανίων, στο παράδειγμα δήμους ευρωπαϊκών πόλεων θα καταρτίσει χάρτη με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Στους χάρτες αυτούς, θα βρίσκεται φυσικά το Ιστορικό Καφέ «Κήπος».

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι κ.κ.

Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA)

Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Αναστάσιος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων

Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων

Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τη συνέντευξη  συντόνισε  η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου του EHICA, Μαρία Μυστακίδου.

Τη συνέντευξη τύπου τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, η οποία έκανε χαιρετισμό.

Δείτε το video της Ελληνικής υποψηφιότητας