Tης Ευρυδίκης Παπαλάμπρου

Είναι συνταρακτικός ο αριθμός των ανθρώπων -τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών- που υποφέρουν από προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από ασθένειες που οφείλονται στο ότι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, αποκάλυψε, ακόμη, πως είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους για αυτούς τους λόγους, παρότι δεν θεωρούνται «τεχνικά» παχύσαρκοι: ο δείκτης μάζας σώματος αυτών των ατόμων (BMI) δεν είναι καν άνω του ορίου που έχει οριστεί για την παχυσαρκία.

Η μελέτη εστίασε σε 195 χώρες του κόσμου και χρησιμοποίησε δεδομένα από το 1980 μέχρι το 2015. Παράλληλα, ανέλυσε άλλες έρευνες επάνω στον αντίκτυπο του πλεονάζοντος βάρους στην υγεία και αξιολόγησε πιθανούς δεσμούς μεταξύ του υψηλού BMI και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Όπως κατέδειξαν τα δεδομένα, το 2015 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας λόγω υπερβολικού βάρους. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980 και συνεχίζει να επεκτείνεται.

«Ο κόσμος που αγνοεί την αύξηση βάρους το κάνει με δική του ευθύνη -κινδυνεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, από διαβήτη, καρκίνο και άλλες ασθένειες που απειλούν τη ζωή», υπογράμμισε ο Δρ. Christopher Murray, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας. Όπως σχολίασε, «αυτές οι μισοσοβαρές αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς να χάσουν βάρος, θα έπρεπε να γίνουν δεσμεύσεις για ολόκληρο το χρόνο, για να χάσουν βάρος και να προλάβουν μελλοντική αύξηση του βάρους τους».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το junk food θεωρείται από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την αιτία της παχυσαρκίας ως «ανισορροπία ενέργειας μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και εκείνων που ξοδεύονται». Το πρόχειρο φαγητό είναι εθιστικό, έχει χαμηλή διατροφική αξία και μετρά πολλές θερμίδες. Η υπερβολική ζάχαρη, αλλά και τα λιπαρά που περιλαμβάνει, είναι οι κύριοι «ένοχοι» για την αύξηση βάρους.

«Το πλεονάζον βάρος στο σώμα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του καιρού μας σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία και επηρεάζει σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο», συνόψισε ο Δρ. Ashkan Afshin, επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο IMHE και κορυφαίος συντάκτης της εν λόγω μελέτης.