Ενόσω ο πλανήτης παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει άλλον έναν πύραυλο, αψηφώντας διεθνείς κυρώσεις και προειδοποιήσεις, η Κίνα εξακολουθεί να είναι φίλος του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως σχολιάζει δημοσίευμα του CNBC, η σχέση αυτή έχει πυροδοτήσει ερωτήματα για το μέχρι πού θα πρέπει να φτάσει η Πιονγιάνγκ πριν στραφεί το Πεκίνο ενάντια στο γείτονα του.

Μετά τη δοκιμή αυτής της εβδομάδας, ενός πυραύλου που για άλλη μια φορά πέρασε πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα και ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να έχει φτάσει μέχρι την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Νίκι Χέιλι, Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε το καθεστώς πως θα «καταστραφεί ολοκληρωτικά» σε περίπτωση που οι προκλήσεις από πλευράς του ξεκινήσουν στρατιωτική σύγκρουση.

Την ίδια ώρα η άλλη παγκόσμια υπερδύναμη, η Κίνα, επέκρινε το γείτονά της σε πολύ πιο ήπιο τόνο, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία και αντίρρηση» στην εκτόξευση, αλλά ταυτόχρονα διευκρινίζοντας πως επιθυμεί να «διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή.

Γιατί η Κίνα συμπεριφέρεται τόσο καλά στη Βόρεια Κορέα;

Ως ο κοντινότερος γείτονας της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη σταθερότητα στη χώρα. Από την άλλη, η σχέση είναι ζωτικής σημασίας και για την Πιονγιάνγκ, καθώς το Πεκίνο αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του καθεστώτος, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας στην απομονωμένη οικονομία.

Παρότι ΟΗΕ, Ευρώπη και Αμερική έχουν επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ, ο Paul Haenle, διευθυντής στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Κάρνεγκι-Τσίνγκουα με έδρα στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα στο Πεκίνο, εκτίμησε μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο διεθνές δίκτυο, πως η πιο πρόσφατη δοκιμή πυραύλου «δεν θα αλλάξει τη θέση της Κίνας απέναντι στη Βόρεια Κορέα».

«Αν και η Κίνα συνεχίζει να επιθυμεί μια αποπυρηνικοποιημένη χερσόνησο, η σταθερότητα είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Η Κίνα προτιμά να ζει με έναν ”πυρηνικό” αλλά φιλικό γείτονα, απ’ ότι με έναν που έχει μόνο συμβατικά όπλα αλλά δεν είναι φιλικός», εξήγησε ο ειδικός.

«Αυτό που θα μετέβαλε την εξίσωση, είναι η περίπτωση κατά την οποία οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας θα άρχιζαν να επηρεάζουν την ασφάλεια ή το περιβάλλον της βορειοανατολικής Κίνας, απειλώντας έτσι την εγχώρια και κοινωνική σταθερότητα της χώρας. Με την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ να έχει παρέλθει, δεν βλέπω τους Κινέζους ηγέτες να αισθάνονται την ίδια επείγουσα ανάγκη να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα, εκτός της συνηθισμένης διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

«Επιθετικός μικρός αδερφός»

«Προτεραιότητα της Κίνας είναι η σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και η εγχώρια σταθερότητα, και κομμάτι αυτού είναι μια συμμαχία με τη γειτονική Βόρεια Κορέα», συμφώνησε αυτή την εβδομάδα και η Alison Evans, αναπληρώτρια επικεφαλής στην ερευνητική εταιρία IHS Markit επί θεμάτων κινδύνου χώρας για την περιοχή Ασίας Ειρηνικού.

«Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα είναι λίγο σαν ένας επιθετικός μικρός αδερφός, που προκαλεί προβλήματα στην Κίνα», σχολίασε, σημειώνοντας πως μια σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ έχουν πραγματοποιηθεί φέτος στη διάρκεια σημαντικών event που οργάνωσαν οι Κινέζοι ηγέτες.

«Κάνοντάς το αυτό, η Βόρεια Κορέα έχει κάνει την Κίνα να ρεζιλευτεί και αυτό απλά δείχνει πως η Βόρεια Κορέα δεν συμπεριφέρεται λαμβάνοντας υπόψιν τους συμμάχους της», υπογράμμισε.

Εντούτοις, ενώ από τη μία οι κυρώσεις από την πλευρά της Κίνας έχουν σταθεί μέσο «τιμωρίας» της Βόρειας Κορέας, από την άλλη το Πεκίνο έχει υπαινιχθεί πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη χώρα σε περίπτωση επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με editorial της κρατικής κινεζικής εφημερίδας The Global Times.

Η Evans παρατηρεί ότι, εντέλει, για την Κίνα είναι σημαντικό να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, πράγμα που συνεπάγεται αναχαίτιση της εξάπλωσης της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.

«Η Κίνα θα υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα, γιατί είναι σύμμαχός της και γιατί είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της να έχει ως σύμμαχο ένα κομμουνιστικό κράτος, ως buffer state («ενδιάμεσο κράτος»), αντί μιας κορεατικής χερσονήσου που θα ήταν ενωμένη υπό τη νοτιοκορεατική σημαία», διευκρίνισε η ειδικός.

Πάντως, η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα που είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα από εξωτερική παρεμβολή -ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ έχουν ενδεχομένως προκαλέσει σκόπιμα τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κρατικό, ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Ουάσινγκτον φαίνεται πως αποσκοπούν επίτηδες στο να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ να αναλάβει σκληρή δράση», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να δηλώσουν ανοικτά το αν οι προκλητικές ενέργειές τους αποσκοπούν στην καταστροφή της Βόρειας Κορέας.