Άρχισε η διαδικασία για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου με αγορητές τον Νίκο Παρασκευόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η χρονική στιγμή αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα και μερικό αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το πιθανό τέταρτο Μνημόνιο.

Οι εξεταζόμενες συμβάσεις αφορούν την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου «Leopard», επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Apache», φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου «NH90».

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περίπου στις 7 το βράδυ. Στη συνέχεια η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν έχουν εκφράσει στο προεδρείο της Βουλής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): Το ξέπλυμα χρήματος δεν παραγράφεται

Ο εκσυγχρονισμός των έξι φρεγατών στοίχισε 488 εκατ. ευρώ παρά το περασμένο της ηλικίας τους (30 ετών) και την αρνητική γνώμη του Ναυτικού. Όλοι έχουν δικαίωμα της αθωότητας αλλά το ξέπλυμα του χρήματος δεν παραγράφεται. Το συνολικό ποσό συμβάσεων επί θητείας του πρώην υπουργού φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Είναι επιβεβλημένο να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την περίοδο, με στοιχεία να κάνει τη δουλειά της, κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Από τη Ν.Δ. ο Αθανάσιος Δαβάκης θα συμβάλει να διερευνηθούν οι έξι δικογραφίες και η στάση μας ήταν ίδια και σε άλλες περιπτώσεις (TOR) με μόνο κριτήριο τη διαφάνεια. Δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή σε εργαλείο πολιτικών διαφορών και καλό θα είναι να δεσμευτούμε για ένα κοινό πόρισμα, και θα υπερψηφίσουμε, κατέληξε.

Από τη ΔΗΣΥ ο  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου καυτηρίασε τους πολλούς ρόλους του πρωθυπουργού με τον τελευταίο του ιερέα της κάθαρσης. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση αλλά σημειώνουμε την χρονική στιγμή ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής τώρα που έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση. Διαφάνεια παντού και π.χ. για την περίοδο Βαρουφάκη και όχι διαφάνεια αλά καρτ(2001-2004).

Δεν αναφέρεται ποιες ενδείξεις έχετε και ερευνάται πόσο βάσιμες είναι. Μάλιστα δεν λέτε πουθενά για τον παράνομο πλουτισμό και πως νομιμοποιήθηκε. Κάνετε μια πολιτική πράξη και όχι αναζήτηση της αλήθειας.

Από το ΚΚΕ ο  Σάκης Βαρδάλης τοποθετήθηκε θετικά αλλά οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα είναι χαμηλές.

Από την Ένωση Κεντρώων ο  Ιωάννης Σαρίδης τόνισε πως παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό τρικ για να στρέψει αλλού ο κόσμος το ενδιαφέρον του και όχι στη β’ αξιολόγηση.

Το 2005 η εξεταστική για τους εξοπλισμούς επί Άκη Τσοχατζόπουλου δείχνει πως ακόμα και σήμερα ομιχλώδες τοπίο υπάρχει, υπογράμμισε.