Το θέμα της ΠΟΠ φέτας, έθεσε με έμφαση η  Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ιαπωνίας για τη σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών-ΣΕΣ, ζητώντας σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες την πλήρη προστασία του ελληνικού προϊόντος, και γενικά, των γεωγραφικών ενδείξεων.

Σημειώνεται, πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, και η ελληνική φέτα θα είναι κατοχυρωμένη σε μια αγορά των περίπου  130 εκατομμυρίων καταναλωτών (127,3 το  2013-Βικιπαίδεια Google-Παγκόσμια Τράπεζα).

Σε μια πρόσφατη συνάντηση  Malmström – Kishida  στη Βόννη, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών  επιβεβαίωσε την Επίτροπο της ΕΕ, για την πλήρη δέσμευση της Ιαπωνίας σε μια ταχεία σύναψη της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών.

Όπως σχολίαζαν έγκυροι κύκλοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα πρέπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να λάβει υπόψη το γεγονός, πως η Ελλάδα δεν έτυχε της θετικής αντιμετώπισης, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τον Καναδά, σχετικά με το ίδιο θέμα, όπως θα έπρεπε, και παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι κατά καιρούς  Ελληνικές κυβερνήσεις.

Blog:marina anastas.kourbela