Πέτρες από τα γκρεμισμένα τείχη του περίφημου κάστρου της Κιάφας που έκτισε το 1803 ο Αλή Πασάς αντίκρισε κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας όταν πήγε επιτόπου για να καταγράψει τις τυχόν ζημιές του μνημείου από τον σεισμό   (5,6 Ρίχτερ) του περασμένου Σαββάτου (21ης Μαρτίου) στην περιοχή.

Οι ζημιές είναι εξαιρετικά́ σοβαρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατέρρευσαν μεγάλα  τμήματα της τοιχοποιίας του κάστρου  εξωτερικά́ και εσωτερικά́,  σε πολλά́ σημεία τόσο της περιμέτρου όσο και των προμαχώνων του. Διαπιστώθηκαν επίσης φθορές στα κατάλοιπα των κτηρίων εντός του κάστρου.

Ο σεισμός προκάλεσε και  ρωγμές παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά́ στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από́ τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.

Το κάστρο της Κιάφας αποτελεί το πλέον εμβληματικό́ από́ τα μνημεία του κηρυγμένου ως ιστορικού́ και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού́ χώρου του Σουλίου.

Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα, στις  13 Ιανουαρίου 2020, σε σύσκεψη που είχε γίνει στα Γιάννενα υπό την υπουτργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, συζητήθηκε  το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί  ο ιστορικός χώρος του Σουλίου.

Είχε, επίσης, συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, για να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Σουλίου. Η κ. Μενδώνη είχε ζητήσει και την επικαιροποίση των υπαρχουσών μελετών  που μένουν αναξιοποίητες , δηλώνοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό. Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τι θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name».

 

Τώρα, οι σοβαρές βλάβες του μνημείου είναι πιθανόν να επιδεινωθούν και να καταρρεύσουν περισσότερο τα τείχη από τυχόν μετασεισμούς και καταρακτώδεις βροχές. Γι αυτό η  υπουργός Πολιτισμού έκρινε ότι η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων είναι αναγκαία. Επικοινώνησε ήδη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, προκειμένου τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας να συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Παράλληλα, έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ.