Προ ημερών υποχρεώθηκα να ενημερώσω τον πάροχο ΟΤΕ TV ότι έχω πρόβλημα με την υπηρεσία Replay.

Κάποια στιγμή που δεν ήμουν στο σπίτι ήρθε ο τεχνικός και αποφάνθηκε πως το πρόβλημα ήταν στο καλώδιο σύνδεσης του σπιτιού με το μποξάκι όπου φτάνει η παροχή του ΟΤΕ.

«Έχει πάρει υγρασία το καλώδιο, μάλλον έχει σαπίσει, θα χάσετε και το ίντερνετ, φωνάξτε τον ηλεκτρολόγο», είπε ο τεχνικός στη σύζυγο.

Γυρίζοντας στο σπίτι άκουσα το μαντάτο και ομολογώ πως από μέσα μου κάποια «καντήλια» τα …κατέβασα! Ειδικά εκείνο το περί «σαπίσματος του καλωδίου» πολύ με …ανέβασε!.

Τόσο που άφησα το φαγητό να περιμένει, κατέβηκα στο υπόγειο, πήρα τη σκάλα και πήγα αμέσως να δω τη σύνδεση στο μποξάκι, έχοντας ήδη καταλάβει που ήταν η βλάβη.

Ανοίγω λοιπόν το καπάκι βλέπω πως η σύνδεση του σπιτιού με το ΟΤΕ γίνεται με στρίψιμο του ενός σύρματος πάνω στο άλλο, ξεστρίβω τα δυο σύρματα τα ξύνω με γυαλόχαρτο τα επανασυνδέω, στρίβοντας το ένα με το άλλο, κατεβαίνω πάω στην τηλεόραση και βλέπω αυτό που περίμενα. Η βλάβη είχε αποκατασταθεί.

Τι προκαλούσε το πρόβλημα φαινόταν με την πρώτη ματιά. Μια ελαφριά οξείδωση των γυμνωμένων χάλκινων συρμάτων που στρίβονταν μεταξύ τους για να συνδεθούν τα καλώδια του ΟΤΕ με του σπιτιού.

Ας δεχθούμε όμως πως για να σκεφτείς την οξείδωση που, λειτουργώντας μονωτικά, εμπόδιζε τη ροή του σήματος, θέλει κάποια πείρα, ή τέλος πάντων να μην είσαι του …φραπέ!

Όμως ρε πουλάκι μου από πότε η υγρασία σαπίζει καλώδια; Ψεκασμένη με ακουαφόρτε είναι ατμόσφαιρα;

_Βέβαια, ωσ συνήθως, δεν θα μείνω στο περιστατικό καθαυτό.Σιγά τα λάχανα!

Το ενδιαφέρον βρίσκεται σε επαγωγές-αναγωγές που αφορούν τα γενικότερα-αν μπορείς να τις κάνεις.

Στους φραπεδιάρηδες του κυβερνοτσούρμου για παράδειγμα. Οίτινες είναι πολύ χειρότεροι από τον τεχνικό του ΟΤΕ. Αυτός τουλάχιστον ήξερε να μετρήσει και βρήκε που συναντούσε εμπόδιο η ροή του σήματος.

Αυτοί ούτε να μετρήσουν δεν ξέρουν. Πλην μηνιαίων αποζημειώσεων βεβαίως. Που τις δικαιολογούν ως υγρασία που σαπίζει ακόμα και καλώδια!