Έτοιμος να αποδείξει ότι τα παθήματα του 2015 έγιναν μαθήματα δηλώνει ο Ολυμπιακός, μερικές ώρες πριν τον μεγάλο τελικό της Εuroleague απέναντι στην άτυπη οικοδέσποινα του φάιναλ-φορ, Φενέρμπαχτσε.

“Παρασυρθήκαμε από εκείνη τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και μπήκαμε στον τελικό με έπαρση, απέναντι σε μία ομάδα πολύ ισχυρή που είχε τον κόσμο της στο πλευρό της”, ομολογεί ο, πρωτάρης τότε σε φάιναλ-φορ αλλά πιο έμπειρος σήμερα, Ιωάννης Παπαπέτρου. Το 2015 ήταν η Ρεάλ στη Μαδρίτη, φέτος η Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη. O Oλυμπιακός θα παίξει για 8η φορά σε τελικό και ελπίζει να επιστρέψει στον Πειραιά με το 4ο τρόπαιο της ιστορίας του (1997, 2012, 2013).

“Θα κερδίσει όποιος κάνει καλύτερα τις μικρές λεπτομέρειες”, πιστεύει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος ήταν στο προπονητικό τιμ της ΤΣΣΚΑ (βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας) στον θριαμβευτικό για τον Ολυμπιακό τελικό του 2012, στο ίδιο Σινάν Ερντέμ.

“Ο Κώστας είναι φιλαράκι και παλαιός μας συνοδοιπόρος, αλλά για δύο ώρες θα τον βλέπουμε σαν εχθρό”, είπαν για τον εορτάζοντα σήμερα Σλούκα ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο -επίσης εορτάζων- Κώστας Παπανικολάου. Ο Βασίλης Σπανούλης αρνήθηκε να μιλήσει για την παλιά του κόντρα με τον άλλοτε προπονητή του στον Παναθηναϊκό και αντίπαλό του απόψε: “Θα παίξουν Ολυμπιακός εναντίον Φενέρ και όχι Σπανούλης εναντίον Ομπράντοβιτς”.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετράει 8 ευρωπαϊκά τρόπαια με την Παρτίζαν (1992), τη Μπανταλόνα (1994), τη Ρεάλ (1995) και τον Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), αλλά το τουρκικό μπάσκετ ψάχνει ακόμη τον δρόμο που οδηγεί στην αίθουσα του θρόνου. “Ασφαλώς αισθανόμαστε την πίεση του κόσμου, αλλά έχουμε την πείρα και τη θέληση για να ξεπεράσουμε το άγχος”, είπε ο Ομπράντοβιτς.
Η Φενέρμπαχτσε θα έχει περίπου 9000 φιλάθλους στο πλευρό της, αλλά και ο Ολυμπιακός έφερε στην Πόλη σχεδόν 2000 οπαδούς. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στους δρόμους ήταν ευτυχώς μεμονωμένα. “Παρακαλώ το κοινό μας να σεβαστεί τους φίλους του Ολυμπιακού”, είπε ο Ομπράντοβιτς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο τελικός αρχίζει στις 9μμ. Τρεις ώρες νωρίτερα, θα αναμετρηθούν στον αγώνα της 3ης-4ης θέσης η απερχόμενη πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ Μαδρίτης. “Ο πρώτος και ο δεύτερος της κανονικής περιόδου θα παίξουν στον μικρό τελικό”, επισήμανε ο Δημήτρης Ιτούδης, προσπαθώντας να επισημάνει τις στρεβλώσεις του συστήματος διεξαγωγής.