Οι Φίλιπποι γιόρτασαν το Σαββατοκύριακο την ένταξή τους στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που αποφασίστηκε από την ειδική Επιτροπή στην 40στή Σύνοδο της UNESCO πέρυσι το καλοκαίρι, με βάση τον φάκελο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Είχε προηγηθεί δεκαετής αγώνας της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της τοπικής κοινωνίας για να ικανοποιηθούν όλα τα κριτήρια που τίθενται από τον διεθνή αυτό οργανισμό. Και τώρα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει κάποια έργα για την ανάδειξη των μνημείων. Το ΥΠΠΟΑ έχει ζητήσει  κονδύλια από την Περιφέρεια  (νέο ΕΣΠΑ), αλλά είναι αμφίβολο αν υπάρχουν ακόμη και οι  μελέτες.

Περί αυτών δεν ανέφερε τίποτα  η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία παρέστη στις εκδηλώσεις για να κάνει  τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Περιορίστηκε σε ιστορικού τύπου αναφορές,  σημειώνοντας ότι «ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος  διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους».

Αναφέρθηκε και στις ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες  ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα και έφεραν στο φως ένα πλήθος μνημείων, όπως το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, τα διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές.

Και απέδωσε τα εύσημα στους πολίτες της Καβάλας γιατί χάρις στη συντονισμένη προσπάθεια τους με τις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου κατάφεραν να κερδίσουν τη διεθνή διάκριση  που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες  από τους 50.000 που επισκέπτονται τώρα ετησίως τους Φιλίππους.

«H επιτυχία αυτή μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σε μία ήπια ανάπτυξη της περιοχής, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να μετατραπούν οι Φίλιπποι σε ένα πολιτισμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αναβαθμίζοντας σταδιακά και την ποιότητα ζωής των  κατοίκων» είπε η υπουργός.

Ακολούθησε η παρουσίαση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενός αποσπάσματος από την ιστορική παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου του 1961, και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων καθώς και η «προς Φιλιππησίους επιστολή», του Αποστόλου Παύλου. Η παρουσίαση του φακέλου έγινε στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας όπου έγινε αναφορά για το διαχειριστικό σχέδιο των Φιλίππων και τα έργα που πρέπει να γίνουν για να προβληθούν τα μνημεία του μείζονος αυτού αρχαιολογικού χώρου διεθνώς.