Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Μετανάστευτικης Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης  μεταναστών στον κοινωνικό ιστό  δύο πόλεων, της Λειβαδιάς και της Θήβας.

Η δήμαρχος Λειβαδιάς, Γεωργία Πούλου τόνισε πως μέσα σε ενάμισι μήνα βρήκε 70 διαμέρισματα για τη φιλοξενία 420 μεταναστών. Το πρόγραμμα HELIOS δείχνει πως η ισομερή κατανομή τους θα γλύτωνε τη χώρα από τη κρίση .

Πάνω από 800 άτομα θα εξυπηρετεί συνολικά μέχρι το τέλος του 2018. Από αυτούς 110 ζητούν άσυλο και η επόμενη μέρα θα είναι η καταγραφή των δεξιοτήτων των ατόμων που θα παραμείνουν στη χώρα και η Λειβαδιά αποτελεί πιλοτικό οδηγό και για άλλους δήμους.
Ανέφερε τα προβλήματα παροχής ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους δικαιούχους και όλο αυτό βελτιώνει τις κοινωνικές δομές της πόλης και την καλλιέργεια των αξιών ανθρωπισμού.
Ο Σπύρος Νικολάου δήμαρχος Θήβας λειτουργεί ένα κέντρο φιλοξενίας πρότυπο. Η δομή άργησε να κατασκευαστεί περίπου 8 μήνες. Φιλοξενούνται 650 άτομα, λειτουργεί σχολείο, υπογράμμισε.
Συμπληρωσε πως 10 οικογένειες  θα επιλεγούν για τη γλωσσομάθεια και υπάρχει μια ένσταση για την εύρεση απασχόλησης.
Ο εκπρόσωπος της ΔΟΜ για τη Μεσόγειο κ. Εζρά και ο ο υπεύθυνος του γραφείου της στην Αθήνα κ. Ρόκο, τόνισαν πως ο σκοπός της προσπάθειας είναι μέσα σε μια διετία όλοι να έχουν στέγη και οι δομές να παραδοθούν στους δήμους για ίδια χρήση.
Επίσης ανέφερε ένα όνειρο να γίνει πανεπιστημιούπολη η Θήβα που εκμυστηρεύτηκε και στον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ. Τζιανλούκα Ρόκο εξήρε την προσπάθεια της χώρας μας και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα για τη γλωσσομάθεια με την συνδρομή των δήμων. Αυτοί είναι το κλειδί εναρμόνισης των μεταναστών με βάση τις ικανότητες τους και η χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας είναι περιορισμένη.
Ο εκπρόσωπος της IOM αποκάλεσε ήρωες τους δημάρχους.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ , Μιλτιάδης Κλάπας συντόνιζε όλο το πρόγραμμα που εφαρμόζεται διεθνώς και στόχο είχε η αλληλεπίδραση δύο διαφορετικών κοινωνιών.
Εκατόν είκοσι άτομα στις δύο πόλεις θα έχουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ζωής:
-Εκπαιδευτικό προφίλ
-Πρόσβαση σε εργασία
-Ένταξη σε εκπαίδευση
-Κοινωνική στήριξη
-Δράσεις μεταξύ κοινωνιών υποδοχής- ένταξης
Ο Γιάννης Μουζάλας σε παρέμβασή του εξήγησε  πως ετοιμάζονται τρία μεγάλα προγράμματα  για τους μετανάστες που θα παραμείνουν στη χώρα. Στόχος η απασχόληση στον αγροτικό τομέα και αφορά και πρόσφυγες αναγνωρισμένους και αυτούς που αιωρούνται άσυλο.
Η ένταξη τους αποτελεί το κομβικό σημείο που θα δώσει ασφάλεια για αυτούς και να επιτευχθεί η αρμονική συμβίωση δύο κόσμων. Εξήγησε πως τα εργασιακά δικαιώματα είναι τα ίδια με τους Έλληνες και ευελπιστεί στην επέκταση του εγχειρήματος σε όλη τη χώρα.