Yστερα από αγώνες μιας ομάδας της τοπικής κοινωνίας της Σπάρτης δρομολογείται επιτέλους η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο του παλιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ.

Η ανάγκη ανέγερσης ενός νέου  μουσείου σε αντικατάσταση του παλαιού που είναι πολύ μικρό και ακατάλληλο (γεμάτο υγρασία) για την φύλαξη και παρουσίαση χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων, άρχισε να δηλώνεται από επίσημα χείλη ήδη από το 1996, οπότε βρέθηκε και ο συγκεκριμένος χώρος. Αλλά έτερον ουδέν. 

Ωστόσο, χθες έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα. Παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Μουσείων η μουσειογραφική προμελέτη του. Θα ακολουθήσουν από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού η  σύνταξη προδιαγραφών για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την περιφέρεια Πελοποννήσου και σύνταξη τελικής μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης. Επειτα θα αναζητηθούν πόροι για την ανέγερση του κτιρίου. Στην χτεσινή επίσκεψη της  Λυδίας Κονιόρδου στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ στη Σπάρτη ανακοίνωσε πως έχει εξασφαλίσει από τον κ. Χαρίτση του Υπουργείου Οικονομικών το ποσόν των 2,7 εκατ..

Σύμφωνα με την μουσειογραφική μελέτη θα παρουσιαστεί ο μύθος της Σπάρτης, η ισχυρή πόλη της αρχαιότητας κατά την κλασική περίοδο, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όλα αυτά θα παρουσιαστούν σε ενότητες στην έκθεση. Η αφήγηση της ιστορίας της πόλης θα φτάσει μέχρι τον 13ο αιώνα, τη μεταβυζαντινή περίοδο, οπότε  η Σπάρτη εγκαταλείπεται και ακμάζει ο Μυστράς. Το τελευταίο τμήμα θα είναι αφιερωμένο στο Μυστρά, το οποίο θα κατευθύνει τον επισκέπτη στην φημισμένη  καστροπολιτεία του.

Παρουσιάζοντας την μελέτη η έφορος Αρχαιοτήτων Σπάρτης Ευαγγελία Πάντου, ανέφερε ότι «αλλος στόχος της έκθεσης θα είναι να άρει σημερινά στερεότυπα και παρεξηγήσεις. Θα προβάλλουμε τα σύγχρονα πορίσματα της αρχαιολογίας, που προκύπτουν από τις νέες ανασκαφές” είπε έχοντας πλάι της την Μαρία Τσούλη και την Ελια Βλάχου, μια δυνατή ομάδα που που δούλεωε με έμπνευση και όραμα για το μουσείο γι αυτό απέσπασε πολλούς επαίνους από τα μέλη του Συμβουλίου.

Στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ που θα ανεγερθεί το μουσείο διατηρείται το κεντρικό βιομηχανικό κτίριο του εργοστασίου.  Στον υπόλοιπο χώρο έχουν γίνει ανασκαφές, που έφεραν στο φως αρχαίο δρόμο που οδηγεί στον Ευρώτα, τμήμα στωικού οικοδομήματος με εμπορική χρήση, μνημειώδες κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων και άλλο παρόδιο κτίσμα. Το νέο μουσείο θα έχει καθαρό εμβαδόν  7.690 τ.μ.  για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης και χώρους εξυπηρέτησης κοινού.