Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά

Θες δεν θες δεν μπορείς να μην χρωματίσεις την μία από τις έξι φετινές υποψηφιότητες για το Βραβείο Man Booker, αφού έχει την υπογραφή του Αμερικανού συγγραφέα Πολ  Οστερ με μακρά και επιτυχημένη πορεία στα παγκόσμια γράμματα.

Υποψήφιο είναι το μυθιστόρημα του «4 3 2 1», το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά τέσσερις εκδοχές της ζωής ενός άντρα. Το βιβλίο μαθαίνουμε ότι θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2018 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η νικήτρια ή ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου στο Guildhall του Λονδίνου. Συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών.

Αμερικανοί είναι επίσης, η Εμιλι Φρίντλουντ και ο Τζορτζ Σόντερς. Και οι δυό είναι πρωτάρηδες στον κόσμο του μυθιστορήματος: η πρώτη με το «History of Wolves» αφηγείται την ενηλικίωση μιας έφηβης, η οποία αναζητά έναν τόπο –πραγματικά και ψυχολογικά-όπου θ’ ανήκει. Ο δεύτερος –μετά από εμβριθείς καταθέσεις στην μικρή φόρμα του διηγήματος-στο «Lincoln in the Bardo» αναφέρεται στο πρόεδρο της Αμερικής Αβραάμ Λίνκολν και στο θάνατο του 11χρονου γιού του Γουΐλι, ενώ ο αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος βρίσκεται στην αρχή του. Πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο «Λήθη και Λίνκολν» από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Πρωτιά στο μυθιστόρημα και για την Βρετανίδα Φιόνα Μόζλεϊ, η οποία στο «Elmet» αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα και των δύο παιδιών του που καθώς χτίζουν το νέο τους σπίτι, έρχονται σε σύγκρουση με ιδιοκτήτες γης. Ο μισός Πακιστανός και μισός Βρετανός Μόσιν Χαμίντ περνάει από τον πεζογραφικό του του φακό το θέμα της προσφυγιάς, στον εύγλωττο  τίτλο «Exit West». Τέλος η Σκοτσέζα Άλι Σμιθ με το «Autumn» στοχάζεται πάνω στον χρόνο που περνάει.

Η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, βαρόνη Λόλα Γιανγκ δήλωσε: «Η βραχεία λίστα ταυτόχρονα αναγνωρίζει διακεκριμένους συγγραφείς και εισαγάγει νέες φωνές στη λογοτεχνική σκηνή. Παιχνιδιάρικα, ειλικρινή, συγκλονιστικά, δυνατά: εδώ έχουμε μια ομάδα μυθιστορημάτων που γεννήθηκαν από την παράδοση, αλλά ταυτοχρόνως είναι ριζοσπαστικά και σύγχρονα. Το συναισθηματικό, πολιτισμικό, πολιτικό και διανοητικό εύρος αυτών των βιβλίων είναι αξιοσημείωτο, καθώς και οι τρόποι  με τους οποίους προκαλούν τη σκέψη μας αποδεικνύει τη δύναμη της λογοτεχνίας».