Με σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου, εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να προσχωρήσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια, την προστασία και την παροχή υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις (ΣΣΣΕ αριθ. 218).

Αιτιολόγηση της πρότασης

Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της πρότασης, ενώ η Σύμβαση περιλαμβάνει διατάξεις στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας (87 ΣΛΕΕ), συνάδει επίσης, γενικότερα, με τους στόχους πολιτικής της Ένωσης σε σχέση με θέματα στον χώρο του αθλητισμού (άρθρο 165 ΣΛΕΕ). Σύμφωνα με το άρθρο 165 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ η Ένωση και τα κράτη μέλη ευνοούν τη συνεργασία με τρίτες χώρες και με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα παιδείας και αθλητισμού, και ειδικότερα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η παροχή κινήτρων σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για έργα στο πλαίσιο του κεφαλαίου «Αθλητισμός» του προγράμματος Erasmus +, εκστρατειών ευαισθητοποίησης οπαδών και επιβολής αθλητικών κυρώσεων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πράξεων βίας και διακρίσεων που σημειώνονται στο πλαίσιο αθλητικών αγώνων. Στον βαθμό που αυτό αποτελεί ζήτημα δημόσιας τάξης, οι εθνικές δημόσιες αρχές έχουν συμπληρώσει τις σχετικές πρωτοβουλίες με δραστηριότητες πρόληψης και στοχευμένα μέτρα καταναγκασμού.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο εγχείρημα, λόγω της διεθνούς φύσης ορισμένων αθλητικών συναντήσεων και των διαφορών που υφίστανται μεταξύ των σχετικών διατάξεων και πρακτικών που σχετίζονται με τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της προστασίας στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων κάθε είδους. Τα μέτρα επιβολής του νόμου πρέπει να συντονίζονται καλύτερα και η ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή, ιδίως στηρίζοντας τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σύμβαση αναφέρεται αποκλειστικά σε «κράτη» ή σε «συμβαλλόμενα κράτη» και δεν περιέχει κάποια διατύπωση που να επιτρέπει στην ΕΕ ή σε άλλους οργανισμούς περιφερειακής ολοκλήρωσης την προσχώρηση σε αυτή.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει θεσπίσει τόσο γενικά όσο και ειδικά μέτρα όσον αφορά τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών από τις αστυνομικές αρχές που ισχύουν όσον αφορά το αντικείμενο της ασφάλειας και της προστασίας κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση, καθώς και λεπτομερείς, πρόσφατα επικαιροποιημένες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των εν λόγω μέτρων.

Επιπλέον, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται βάσει του άρθρου 11 της Σύμβασης, σε σχέση με το εθνικό γραφείο πληροφοριών ποδοσφαίρου (NFIP), ενδέχεται να επηρεάσουν τους κοινούς κανόνες κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Αυτό ισχύει επειδή η υποχρέωση, για κάθε κράτος, να ιδρύει ή ορίζει NFIP, περιέχεται ήδη στην απόφαση 2002/348/ΔΕΥ του Συμβουλίου, η οποία προσδιορίζει τα καθήκοντα των NFIP και ορίζει κανόνες για τη μεταξύ τους συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών.

Οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 11 παράγραφοι 2 έως 4 της Σύμβασης αριθ. 218 συμπίπτουν σχεδόν πλήρως με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην απόφαση 2002/348/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Πράγματι, σύμφωνα με την επεξηγηματική έκθεση της Σύμβασης αριθ. 218, «τα εθνικά γραφεία πληροφοριών ποδοσφαίρου συστάθηκαν βάσει του ενωσιακού δικαίου» και το κείμενο των άρθρων 11 παράγραφοι 2 έως 4 εμπνέεται από την απόφαση 2002/348/ΔΕΥ του Συμβουλίου και βασίζεται στην ορολογία της.

Με βάση τα προαναφερόμενα, επισημαίνεται στο αιτιολογικό της πρότασης, υπογραμμίζεται η ανάγκη για τα κράτη μέλη να ενεργούν στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ κατά την ανάληψη διεθνών δεσμεύσεων στον τομέα της συνεργασίας και της ανταλλαγής αστυνομικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως σε ό, τι αφορά την ασφάλεια και την προστασία κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση.

Μολονότι οι παράγραφοι 2 έως 4 του άρθρου 11 της Σύμβασης βασίζονται στην απόφαση 2002/348/ΔΕΥ του Συμβουλίου, με στόχο, συγκεκριμένα, την αποφυγή σύγκρουσης με το ενωσιακό δίκαιο, παραμένει το γεγονός ότι η απόφαση 2002/348/ΔΕΥ του Συμβουλίου προβλέπει ένα σύστημα συνεργασίας και την ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση, μέσω ενός δικτύου των αρχών που έχουν συσταθεί για τον συγκεκριμένο αυτό σκοπό. Μόνον η ΕΕ είναι σε θέση να αναλάβει την υποχρέωση έναντι τρίτων χωρών για τη συνέχιση της εφαρμογής τσυστήματος αυτού εντός της ΕΕ και την επέκταση της εφαρμογής του και στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.

Δεδομένου ότι η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της ΣΣΣΕ αριθ. 218, και εφόσον τα κράτη μέλη δύνανται να καθίστανται συμβαλλόμενα μέρη στην ως άνω Σύμβαση μόνον εφόσον λάβουν εξουσιοδότηση από την ΕΕ (άρθρο 2 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ), ενδείκνυται να εγκριθεί η απόφαση για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση, προς το συμφέρον της ΕΕ.

Η Σύμβαση

Η ΣΣΣΕ αριθ. 218 αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων (άρθρο 2). Στη Σύμβαση γίνεται διάκριση μεταξύ «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών» (άρθρο 3).

Η Σύμβαση απαιτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να υιοθετήσουν μια «ολοκληρωμένη, πολυπαραγοντική και ισορροπημένη προσέγγιση ως προς την ασφάλεια, την προστασία και την παροχή υπηρεσιών» (άρθρο 2 στοιχείο α)), δηλαδή μια προσέγγιση βασισμένη στην ιδέα ότι «τα μέτρα για την ασφάλεια, την προστασία και την παροχή υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις είναι πάντοτε διασυνδεδεμένα, αλληλένδετα όσον αφορά τον αντίκτυπο, πρέπει να είναι ισορροπημένα και δεν είναι δυνατή η χάραξη ή η εφαρμογή τους μεμονωμένα» (άρθρο 3 στοιχείο στ)).

Όπως επισημαίνεται στο εισαγωγικού του σχεδίου απόφασης, στις 29 Μαΐου 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών ποδοσφαίρου στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο στάδιο Heysel των Βρυξελλών. Στον απόηχο αυτής της καταστροφής, το Συμβούλιο της Ευρώπης συνέταξε την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τη βία και την ανάρμοστη συμπεριφορά των θεατών σε αθλητικές συναντήσεις και ιδιαίτερα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Συμβούλιο της Ευρώπης και Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Διευκρινίζουμε,για όσους και όσες , ίσως δε το γνωρίζουν, ότι πως το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, Δεν είναι στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) εδρεύει στο Στρασβούργο και είναι ο παλαιότερος ευρωπαϊκός πολιτικός οργανισμός. Αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό με αποστολή την επεξεργασία και υιοθέτηση κανόνων και προτύπων  και την παρακολούθηση  τήρησής των, επί τη βάσει κοινών αξιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας, και Κράτους Δικαίου.

Κορυφαίο νομικό κείμενο όπου εδράζονται αυτές οι αξίες αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ (European Convention of Human Rights-ECHR), την οποία συνυπογράφουν τα 47 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων τα  28 κ-μ της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επιβλέπει την εφαρμογή των προνοιών της ΕΣΔΑ στα κράτη-μέλη του ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949 (Συνθήκη Λονδίνου, 5.5.1949, ιδρυτικά μέλη: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία) με στόχο την «επίτευξη στενότερης ενότητας μεταξύ των μελών του, ώστε να διαφυλαχθούν και να προωθηθούν τα κοινά ιδεώδη και οι αρχές και να ευνοηθεί η οικονομική πρόοδός τους».

Σήμερα αριθμεί 47 μέλη, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει παραχωρηθεί στην Αγία Έδρα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, και το Μεξικό. Το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Μεξικό παρίστανται ως παρατηρητές στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου. Κύριος στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη του.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela