Κι  άλλα χρυσά κοσμήματα, χάντρες από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους, λίθινα αγγεία και ειδώλια με πολύχρωμη καμαραϊκή διακόσμηση προστίθενται στην πολύτιμη συλλογή που δημιουργείται από την ανασκαφή του ασύλητου Προ- και Παλαιο-ανακτορικού μινωικού νεκροταφείου Πετρά Σητείας (2800-1800 π.Χ).

Είναι μια έρευνα που  συνεχίσθηκε και φέτος για 12η χρονιά, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Διευθύντριας του ΥΠΠΟΑ, Δρ Μεταξίας Τσιποπούλου, που προσφέρει μια ιδιαίτερη εικόνα χλιδής από τον τρόπο που ζούσαν εκεί οι εξέχουσες οικογένειες της περιοχής.

Στο νεκροταφείο του Πετρά έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα  17 μεγάλα ταφικά κτίρια έως 125 τετραγωνικών μέτρων, μία ταφική βραχοσκεπή, τρεις λάκκοι και δύο εκτεταμένοι χώροι τελετουργιών που ανεγέρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από σπουδαίες οικογένειες του ανακτορικού οικισμού. Οι περισσότερες ταφές, σύμφωνα με την κα Τσιποπούλου είναι δευτερογενείς  και μόνο επτά πρωτογενείς.

Η διατήρηση του σκελετικού υλικού, απ΄όπου μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο της ζωής των ανθρώπων, είναι εξαιρετική. Το ενδιαφέρουν είναι ότι τα κτερίσματα έχουν μεγάλη ποικιλία και   πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα από εισηγμένες πρώτες ύλες, που σημαίνει πλούτο και σχέσεις με άλλες πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου.

Εχουν βρεθεί πολλά χρυσά και ασημένια κοσμήματα, πολλά χάλκινα εργαλεία, ιδίως καλλωπισμού, περισσότερα από 200 λίθινα αγγεία, περισσότερες από 65 σφραγίδες από ελεφαντόδοντο και ημιπολύτιμους λίθους  και δύο σφραγιστικά δακτυλίδια.

Η ποσότητα της κεραμικής είναι επίσης σημαντικότατη και περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό διακοσμημένων, ιδίως τελετουργικών αγγείων. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως σε ΠΜ ΙΙ και ΜΜ ΙΙ ταφικά σύνολα, από τα οποία προέκυψαν νέες ελεφάντινες σφραγίδες, μοναδικά χρυσά κοσμήματα, χάνδρες λίθινα αγγεία και ειδώλια με πολύχρωμη καμαραϊκή διακόσμηση.

Στην έρευνα παίρνουν μέρος 26 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων  από 9 χώρες. Θα έχει ενδιαφέρον η συνολική παρουσίαση του πλούσιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί και τα πορίσματα από την αρχαιολογική και όχι μόνο μελέτη που έχει γίνει ήδη.