Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή με κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το εργασιακό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η απάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου, πέρα από τις αναμενόμενες αβρότητες, περιέχει δύο καυτά σημεία:

  • Αναφέρει πως «δεν εφαρμόζεται ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το πώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά, αλλά αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι πράττουν, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν αυτόνομα αλλά και από κοινού με τις δημόσιες αρχές».

Δηλαδή στη θεωρία ισχύουν όλα, αλλά στην πράξη απαιτείται προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα.

  • Και δεύτερον, στέλνει μήνυμα προς το Μαξίμου «να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Δηλαδή κλείστε τις εκκρεμότητες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό το δείγμα γραφής δείχνει και η συμμετοχή του Πόουλ Τόμσεν στις τελευταίες επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ. Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε οριστική συμφωνία ακόμα.