Η εξαιρετική έκθεση «Κυκλαδική κοινωνία 5.000 χρόνια πριν», του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρατείνεται λόγω της ζήτησης του κοινού μέχρι τις 9 Απριλίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό πανόραμα Κυκλαδικών ειδωλίων όλων των ειδών και μεγεθών που υπάρχουν, τα οποία συγκεντρώθηκαν από διάφορα μουσεία.

Την έκθεση επιμελήθηκε με μεράκι ο ίδιος ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, και έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση αυτή, καθώς δεν υπάρχουν ώς σήμερα τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, επιχειρεί να αναγνώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις ασχολίες των κατοίκων, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Στο τέλος προβάλλεται η ταινία-ποίημα 5 λεπτών, σε σενάριο-αφήγηση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.