Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννης Λεοντάρης και ένα ακόμα μέλος του Δ.Σ., ο Τίμων Κουλμάσης, ενώ φημολογείται και τρίτη παραίτηση μέλους του Δ.Σ.

Τα νέα δεν δημιουργούν έκπληξη μετά τις αναταράξεις στο Κέντρο και τη γνωστή πλέον ρήξη της γενικής δευθύντριας του ΕΚΚ Ηλέκτρας Βενάκη με το Δ.Σ., το οποίο, σημειωτέον,  σχεδόν ένα χρόνο πριν είχε αποφασίσει ομόφωνα να την προτείνει στον τότε εποπτεύοντα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ. Ωστόσο πριν από λίγο καιρό διέρρευσε πως το Δ.Σ. κατήγγειλε (άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο) την κ. Βενάκη. Και τώρα μαθαίνουμε για τις παραιτήσεις…

Οι λόγοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, αν και φημολογείται πως σχετίζονται με το βαθμό ανάμειξης του Δ.Σ. στις λήψεις αποφάσεων της διευθύντριας, κοινώς με το ποιος και πώς επί της ουσίας ασκεί την πολιτική στο ΕΚΚ.

Να θυμίσουμε πως  μόλις πριν από λίγες μέρες το Δ.Σ. του ΕΚΚ προχώρησε στην κάλυψη τριών ακόμα  θέσεων που προέβλεπε ο επί χρόνια ανεφάρμοστος σε πολλά καίρια σημεία του νόμος Γερουλάνου: τη θέση του διευθυντή παραγωγής και ανάπτυξης, τη θέση του διευθυντή προώθησης και τη θέση του διευθυντή του Film Commission Office.

Επί χρόνια, η κάλυψη των επιμέρους αυτών θέσεων (εκρεμεί μια ακόμα) αποτελούσε ζητούμενο στο χώρο και πεδίο άσκησης σοβαρής κριτικής στους προγενεστέρους του ΕΚΚ που δεν προκήρυσσαν τις θέσεις αυτές -άλλο αν και πάλι, τώρα που οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν τελικά, κάποιοι έσπευσαν να κριτικάρουν, προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους, ως πολυέξοδη (!) την ύπαρξη τόσων διευθυντών σε έναν μικρό οργανισμό. Αλλά είπαμε, στην Ελλάδα ζούμε, δεν βγάζεις άκρη…

Να σημειώσουμε πως τα νέα αυτών των παραιτήσεων στο Δ.Σ.  συνέπεσαν με την  ανακοίνωση του ΥΠΠΟ πως και φέτος θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ ως ισοδύναμο μέτρο για το χρηματοδοτικό κενό από τον κατάργηση της επιστροφής του ανταποδοτικού για την ελληνική παραγωγή φόρου από τα εισιτήρια με το τρίτο μνημόνιο που δημιούργησε σάλο στο χώρο.

Που ίσως έγινε τη δεδομένη στιγμή και για να διασκεδάσει τις  φήμες (που μεταφέρθηκαν και κατά την τελετή βράβευσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και μάλιστα από την ίδια την Ακαδημία) περί μεθόδευσης  της κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τις πηγές μας πάντως, το υπουργείο φαίνεται να στηρίζει την κυρία Βενάκη.