Της Λένας Παγώνη

Δημιουργία, πρωτοβουλίες, κοινωνική προσφορά είναι το αισιόδοξο γιορτινό μήνυμα του καθηγητή Γιάννη Παλλήκαρη. Γιατρός με διεθνή επιστημονική ακτινοβολία στην Οφθαλμολογία και παρουσία σε όλον τον κόσμο. Παρουσιάζουμε το κοινωνικό ανθρώπινο έργο του κυρίως στην Κρήτη, όπως μας το έστειλε.

Μαζί με την δυναμική σύζυγό του Βαρβάρα Τερζάκη και τους εθελοντές, συνεργάτες τους, μέσα από το Πανεπιστήμιο των Ορέων οργώνουν τα βουνά.Ένα μήνυμα χαράς της ζωής.

Το έργο μέσα στο 2021

Το 2021, μέσα στην περίοδο του κορονοϊού, το ΠτΟ πραγματοποίησε όσες δράσεις ήταν εφικτές, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για όλους τους συμμετέχοντες εθελοντές.

Πιο συγκεκριμένα:

·Την 21η Μαΐου 2021, Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Ποικιλομορφία για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Κρητική Υφαντική με φωτογραφίες από υφαντά, σχέδια και τεχνικές από όλη την Κρήτη, συμμετείχε στον εορτασμό και οι φωτογραφίες αυτές αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες του Ο.Η.Ε, FAO, Mountain Partnership.

·Την 26η Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή του λιναριού που είχε σπαρθεί το προηγούμενο φθινόπωρο στην Κυριάννα Ρεθύμνης, με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής.

·Την 30η Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία αυτού του λιναριού για την παραγωγή λινού νήματος, με την συμμετοχή υφαντριών, μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ρεθύμνης.

·Την 20η Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε κουρά προβάτων για την παραγωγή μάλλινου νήματος στην Κράνα Μυλοποτάμου Ρεθύμνης.

·Την 21η Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε η “Τελετή Αλληλεγγύης και Αμοιβαιότητας του λιναριού”, στην Κράνα Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών από ολόκληρη την Ελλάδα.

·Από 17 έως και 19 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις προσφύγων στην Σητεία, με την κινητή οφθαλμολογική μονάδα του ΠτΟ και την συμμετοχή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΒΕΜΜΟ.

·Την 18η Σεπτεμβρίου 2021, έγινε Διάσιμο στο Παλαίκαστρο Σητείας, μια μινωική μέθοδος για την ευθυγράμμιση του νήματος, πριν την τοποθέτηση του στο Αργαστήρι, με την σπουδαία υφάντρια κ. Καλλιόπη Μπριλάκη και εθελοντές της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi.

·Την 18η Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε «Καφενείο των Ορέων» στην Αγιά Φωτιά Σητείας, με θέμα “Το νήμα-νόημα και η Ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης”.

·Την 12η Νοεμβρίου 2021, έγινε σπορά λιναριού, στα χωριά Κυριάννα και Ακτούντας Ρεθύμνης, με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής.

·Την 25η Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε για την νέα χρονιά, σπορά λιναριού στο Γυμνάσιο Γουβών Ηρακλείου, με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.

·Την 17η Δεκεμβρίου 2021, έγιναν εξετάσεις στους πρόσφυγες που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας Ελευσίνας, με την κινητή οφθαλμολογική μονάδα του ΠτΟ και εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές από το 401 ΓΣΝΑ.

Με την βοήθεια του Θεού και των ανθρώπων, των μελών, των εθελοντών του ΠΤΟ, συνεχίζουμε το 2022.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρύθηκε με σκοπό να επιτύχει ένα δυναμικό άνοιγμα της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την κοινωνία. Είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Mountain Partnership, Food and Agriculture Organization, με έδρα την Κρήτη.

Στο κέντρο της προσοχής του έχει θέσει αρχικά τις ορεινές περιοχές της Κρήτης, με την προοπτική σύντομα να ενταχθούν και οι νησιωτικές, καλλιεργώντας την επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Προβάλλοντας τη μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας ως τον πιο κατάλληλο τρόπο για να πραγματώσει τους στόχους του, το Πανεπιστήμιο των Ορέων εργάζεται για να εξασφαλίσει τον ίσο και άμεσο διάλογο των αστικών κέντρων με τις περιοχές της περιφέρειας, με σκοπό:

α) να προωθήσει την αναδιανομή των μαθησιακών ευκαιριών κυρίως σε άτομα που στερούνται το δικαίωμα στην άμεση αλλά και έμμεση γνώση,

β) να ευαισθητοποιήσει γύρω από τις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των περιοχών,

γ) να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας που παρέχονται σε αυτές τις περιοχές, και

δ) να προστατεύσει τις μακραίωνες παραδόσεις και μεθόδους παραγωγής, θέτοντας παράλληλα υψηλά κριτήρια σε ό,τι αφορά στην αισθητική αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.