Tου Βασίλη Κ. Καλαμαρά

Ν’ αγαπάς και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Ακούγεται εύκολο, μα όταν το επιχειρείς φαντάζει δύσκολο. ‘Ομως, όταν αποφασίσεις να αφεθείς στο καλό κομμάτι του εαυτού σου, σ’ εκείνο που σε απελευθερώνει και σε οδηγεί προς την αναπνέουσα έκφραση, τότε όλα είναι δυνατά.

Γύρω απ’ αυτό τον πυρήνα περιστρέφεται το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά «Το τραγούδι της Σεμέλης», το οποίο υπογράφει η Στεύη Γ. Τσούτση και φιλοτεχνεί ο Γιώργος Σκουρλής. Η κυκλοφορία του από τις εκδόσεις «Νίκα» συμπίπτει με τη χθεσινή  Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Tην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

«Η αγάπη σημειώνει για τον εαυτό μας», σημειώνει η ψυχολόγος Σταματίνα Σταθάκη, «μοιάζει με εσωτερική  φωνή, που όταν την ακούμε βγάζει την πιό ξεχωριστή μελωδία. Η Σεμέλη τόλμησε να υπερασπιστεί το διακίωμά της να ακουστεί και έζησε στον ρυθμό της δικής της μελωδίας. Τόλμησε να πει: »Εγώ είμαι η Σεμέλη. Εσένα τι σε μέλλει;»».

Το «Τραγούδι της Σεμέλης» είναι ένα νεραϊδοπαραμύθι και ξωτικοπαραμύθι, με δύο πρόσωπα: την νεράιδα Σεμέλη και  το ξωτικό Ωρίωνα. Το πρόβλημα άρθρωσης που παρουσιάζει η ηρωΐδα μας, μέσα από τις κατά συνθήκην δοκιμασίες που θα της θέσει ο σύντροφός της, θα βρει λύση μέσα σ’ ένα ονειρώδες κι ονειρικό σκηνικό. ‘Ενα παραμύθι, σύγχρονο και παλιό, για την αγάπη κι ό,τι αυτή θετικά αποφέρει, πάντα υπέρ της επικοινωνίας που στήνει γέφυρες με την αλληλεγγύη.

Η Στεύη -κατά κόσμον Σταυρούλα- Τσούτση είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Για χρόνια εργάστηκε ως Project Manager, αλλά τελικά την κέρδισε η καλλιτεχνική της φύση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη λαογραφία διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς σε παιδιά κι ενηλίκους, αρθρογραφεί και αρχισυντακτεί σε δημοφιλείς σελίδες στο διαδίκτυο και συνεργάζεται ως επιμελήτρια με τις εκδόσεις Νίκα. Το «Τραγούδι της Σεμέλης» είναι το πρώτο της βιβλίο.