Άπειροι τιτλοφορείται η νέα χορευτική παράσταση της βραβευμένης χορογράφου και χορεύτριας Τέτης Νικολοπούλου. Θα παρουσιαστεί τα δύο ερχόμενα Σάββατα στις 9 μ.μ. στο Θέατρο 14η Μέρα (Καλιρρόης 10).

Η χορογραφία Άπειροι επικεντρώνεται στη φυσική, μη επιτηδευμένη και αέναη κίνηση. Καθώς δεν είναι ποτέ σαφές πότε και πώς περνά κανείς από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από το σώμα στο νου, από το μέσα στο έξω και από το εγώ στο εμείς, η χορογράφος και χορεύτρια Τέτη Νικολοπούλου μαζί με τους έμπειρους στον αυτοσχεδιασμό χορευτές, Τίμο Ζέχα και Ελένη Πανταζάτου εμβαθύνουν στις μαγικές ιδιότητες της μαθηματικής κορδέλας Möbius, οι οποίες συνδέονται με την ίδια την εμπειρία του χορού.

Η ομάδα συνεχίζει την έρευνα (2016-σήμερα) πάνω στην κορδέλα möbius, -η οποία πριν ενώσει τις άκρες της τις αντιστρέφει, επιτρέποντας σε ένα σώμα να κινείται ασταμάτητα πάνω της αλλάζοντας διαρκώς προσανατολισμό- για να συνδεθεί αυτή τη φορά με το φιλοσοφικό δοκίμιο Μαριονέττες του Kleist.

Στην έρευνα, μαζί με την ομάδα συμμετέχει, η Ζωή Χατζιδάκη (Anima-Soma), τόσο στην οργάνωση και παραγωγή της παράστασης όσο και στη σωματοποιημένη προσέγγιση της κίνησης. Με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς των Βαγγέλη Αλεξόπουλου και Χρυσούλας Παπαδοπούλου, η ομάδα «παίζει» με τις απίθανες ιδιότητες του σώματος, όταν αυτό λειτουργεί ως όλον: την ικανότητα του να παραλλάσσει το σχήμα του χωρίς να σπάει μέσα από την άσκηση έντασης, τις «εύκολες» μετακινήσεις του βάρους του στο χώρο μαζί με ένα άλλο σώμα (contact improvisation), τις ελικοειδείς και σπειροειδείς κινήσεις που δημιουργούνται από τις κινήσεις των αρθρώσεων, τις ατελείωτες κινητικές αλυσίδες που μπορεί να φτιάχνει.

Και μαζί, όπως σημειώνει η Τέτη Νικολοπούλου, προσκαλούν τις ψυχές μας να συναντηθούν στο σημείο εκείνο στο οποίο «…η γνώση φεύγει στο αχανές και διακρίνεται πιο καθαρά στο σώμα εκείνο, που δεν έχει διόλου γνώση, (ά-πειρα/χωρίς πείρα), ή έχει γνώση απέραντη (α-πέρας/χωρίς τέλος), δηλαδή στο ανδρείκελο ή στον Θεό» (Kleist, 1810).

H πολυβραβευμένη Τέτη Νικολοπούλου είναι χορεύτρια και χορογράφος, δασκάλα Χορού και Φυσικής  Αγωγής, με παρουσία στα ελληνικά χορευτικά δρώμενα εδώ και 25 χρόνια. Έχει ασχοληθεί επισταμένως με την έρευνα και σήμερα εκπονεί διδακτορική διατριβή πάνω στα Somatics και το Contact improvisation.

Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ (Σωματείο Ελλλήνων χορογράφων, Ακροποδητί, Capo Verde) και σε πλατφόρμες χορού (ΣΕΧ-Μέγαρο μουσικής/ Μ. Κακογιάννης). Αξίζει να αναφέρουμε πως το 2015  εκπόνησε τον Οδηγό Σπουδών για τη διδασκαλία του Σύγχρονου – Δημιουργικού χορού στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια, ενώ σήμερα εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα φυσικής αγωγής στα σχολεία για τους πρόσφυγες…

Από το 2016 ερευνά την φυσική και αέναη κίνηση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι παράστασεις Συνάντησέ με εκεί (2016) και Meet me there (2017), έρευνα η οποία συνεχίζεται και φέτος με την παράσταση Άπειροι. Η παράσταση αυτή επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α για το 2018.

INFO

Θέατρο 14η Μέρα: Καλλιρρόης 10, Μετρό Ακρόπολη

Σάββατο 5 Μαΐου 9.00 μμ

Σάββατο 12 Μαΐου 9.00 μμ

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Τηλ. κρατήσεων: 6932.376259

Διάρκεια: 50 λεπτά

Σύλληψη – χορογραφία: Τέτη Νικολοπούλου

Σύμβουλος κίνησης: Τίμος Ζέχας

Έρευνα – ερμηνεία: Τίμος Ζέχας, Τέτη Νικολοπούλου, Ελένη Πανταζάτου

Ζωντανή μουσική: Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου

Κοστούμια: Δώρα Σουμαλεύρη

Φωτισμοί: Φαίδων Κωνσταντινίδης

Επιστημονική σύμβουλος: Ζωή Χατζηδάκη

Επικοινωνία, σχεδιασμός προγράμματος-αφίσας: Άγγελα Γλύτση