Πρωταγωνιστές του πασχαλινού τραπεζιού από το βράδυ της Ανάστασης και μετά είναι τα κόκκινα αβγά.

Το τσούγκρισμα των αβγών αποτελεί παράδοση του ελληνικού Πάσχα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα αβγά και ειδικά ο κρόκος αυξάνουν την χοληστερίνη και επομένως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Παν μέτρον άριστον

Ένα μεγάλο αβγό έχει μόνο 5 γραμμάρια συνολικού λίπους και 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ωστόσο, το ίδιο αβγό έχει 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Η ημερήσια κατανάλωση χοληστερόλης θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από 300 mg, συνιστούν οι επιστήμονες της American Heart Association. Αν δεν έχετε πρόβλημα, αυτή η σύσταση μπορεί να σημαίνει απλό περιορισμό στα αβγά και όχι την πλήρη αποφυγή τους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους -περίπου το 70% του πληθυσμού- η κατανάλωση αβγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβγό κάθε μέρα δεν παρουσίασαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου-2, πράγμα αναμενόμενο.

Συστάσεις

Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε μέχρι και ένα ολόκληρο αβγό ημερησίως. Ωστόσο, για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κάτω, συνιστάται η κατανάλωση το πολύ 3-4 κρόκων αβγών την εβδομάδα. Από τη στιγμή που όλα τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο του αυγού, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα με την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών.

Πηγή: healthreport.gr