Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ- Μέρκελ στην Σύνοδο G7 για πρώτη φορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να μετέχει και η Μέρκελ-Μακρόν έδωσαν ξεχωριστό ανακοινωθέν.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε για την κλιματική αλλαγή, είπε πως θα το σκεφτεί για την Συμφωνία του Παρισιού. Σε στρατιώτες στη Σικελία ανέφερε πως είχε σημαντικές εμπορικές επαφές αλλά τίποτα άλλο.

Η στάση του ενόχλησε την Καγκελάριο της Γερμανίας που τόνισε πως  βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει πως το πολυμερές εμπόριο, εξακολουθεί να υπάρχει μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της ομάδα G7 στην Ταορμίνα. O ίδιος τόνισε πως η ομάδα χωρών G7 θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην Συρία και γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν την Δευτέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας.