Η Τουρκία αναπτύσσει αυτόνομη αντιπυραυλική ασπίδα με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία καθώς και με την εκτόξευση πέντε δορυφόρων από τους οποίους οι δύο είναι κατασκοπευτικοί.

Μάλιστα με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας θα αναπτύξει τα δικά της συστήματα πυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θα ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας αγοράζοντας αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και παράλληλα θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας και αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τα δικά μας δορυφορικά συστήματα», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Μάλιστα, ανέφερε πως «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές εργασίες και έχουμε καταλήξει στην απόφαση να αγοράσουμε συστήματα S-400 από τη Ρωσία».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τη Γαλλία και την Ιταλία, προκειμένου να αναπτύξει ένα δικό της σύστημα πυραυλικής άμυνας, ενώ τόνισε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων αντί στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βαπτίζοντας» μία ακόμα κορβέτα «στελθ» για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, υποσχέθηκε πως θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την τοπική ναυπηγική, αεροδιαστημική και γενικά «αμυντική» βιομηχανία της χώρας.

«Η ραχοκοκαλιά των σχεδίων μας πρέπει να εδράζεται σε εθνικές ευκαιρίες. Εάν χρειαστεί πρέπει να κάνουμε θυσίες στο θέμα του χρόνου και κόστους. Εάν δεν το είχαμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε διασυνοριακές επιχειρήσεις ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των μυστικών εμπάργκο που εφαρμόζονταν σε βάρος της χώρας μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν στο πλαίσιο «βάπτισης» της κορβέτας τουρκική κατασκευής «Kınalıada».

«Στόχος της Τουρκίας είναι να τερματίσει την εξάρτησή της από ξένες αμυντικές βιομηχανίες μέχρι το 2023. Έχουμε 14 προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε άλλα 10 που σχεδιάζονται» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος που σύμφωνα με την Yeni Safak υποσχέθηκε να χτίσει η Τουρκία το δικό της αεροπλανοφόρο